Удружење угоститеља објавило је водич са низом сигурносних мера које ће помоћи власницима кафића и ресторана када се поново отворе.
Дезинфекција пре отварања
Пре повратка на редовне активности потребно је детаљно чишћење и дезинфекција просторија. Уз то се предлаже модификација гастрономске понуде и дневног распореда служења.
Препоручује се постепено прилагођавање новим околностима рада у погледу расположивог особља, инвентара и залиха.
Информативни натписи
У овој фази сматра се да је веома важно поставити информативне натписе који ће запослене подсећати на исправно коришћење заштитне опреме, промовисање плаћања кредитним картицама, стално прање руку или употребу рукавица и хидроалкохолног гела за руке.
Дезинфекција лименки
Такође, након примања поруџбине а пре служења гостима, лименке и флаше са пићем морају се дезинфиковати.
Улаз у подручја за припрему хране треба да буде забрањен незапосленима. Ако долази инспекција, мораће да носи заштитну опрему и да им се пре уласка превентивно измери температура.
Удаљеност столова
И столови морају да буду на тој удаљености, а неопходно је да локали имају и детаљан план чишћења просторија.
У ресторанима брзе хране биће обавезна уградња пластичних паравана на столовима како би се одвојили гости.
Kад је у питању служење шведског стола, обавезно је да храна буде заштићена, а прибор за јело гостима треба да даје особље.
Локали ће морати да имају и план за ванредне ситуације, како би могло да се реагује у случају да се неко од радника разболи. План је потребан како би се извршила дезинфекција просторија или могућа измена производа доступних на менију.
Подсетимо, данас су почели са радом фризерски и козметички салони, коцкарнице, фитнес клубови, теретане и пијаце на затвореном, а епидемиолози су најавили и да ће ускоро бити успостављен међуградски саобраћај, али све то уз прецизне смернице. Током 83 сата полицијског часа моћи ће да се крећу само грађани старији од 65 година, и то према правилима које је одредила Влада.
ТопПрес/ Извор: Танјуг
Коментари су затворене