Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Ово ће бити обавезна правила у ресторанима и кафићима кад прораде
Вести

Ово ће бити обавезна правила у ресторанима и кафићима кад прораде

12

Удружење угоститеља објавило је водич са низом сигурносних мера које ће помоћи власницима кафића и ресторана када се поново отворе.

Водич наводи низ смерница које треба предузети за повратак у нормалу након здравствене кризе изазване вирусом корона. Документ дели процес на три фазе: поновно отварање, покретање посла и само отварање за госте.

Дезинфекција пре отварања

Пре повратка на редовне активности потребно је детаљно чишћење и дезинфекција просторија. Уз то се предлаже модификација гастрономске понуде и дневног распореда служења.

Препоручује се постепено прилагођавање новим околностима рада у погледу расположивог особља, инвентара и залиха.

Такође, локал треба да има редовне достављаче заштитних маски, рукавица, дезинфекционих средстава, те паравана за столове који ће се вероватно постављати ради заштите.

Информативни натписи

У овој фази сматра се да је веома важно поставити информативне натписе који ће запослене подсећати на исправно коришћење заштитне опреме, промовисање плаћања кредитним картицама, стално прање руку или употребу рукавица и хидроалкохолног гела за руке.

Особље ће на послу морати да носи радну одећу и обућу, униформа мора да буде чиста, да стално перу руке и користе маске. Забрањено је у радној одећи излазити на цигарет паузу, а не дозвољава се током рада ни коришћење мобилних телефона, због могућег преношења заразе.

Дезинфекција лименки

Такође, након примања поруџбине а пре служења гостима, лименке и флаше са пићем морају се дезинфиковати.

Улаз у подручја за припрему хране треба да буде забрањен незапосленима. Ако долази инспекција, мораће да носи заштитну опрему и да им се пре уласка превентивно измери температура.

У кухињи простор треба да се организује тако да се не пређе безбедна удаљеност од једног и по метра.

Удаљеност столова

И столови морају да буду на тој удаљености, а неопходно је да локали имају и детаљан план чишћења просторија.

У ресторанима брзе хране биће обавезна уградња пластичних паравана на столовима како би се одвојили гости.

Kад је у питању служење шведског стола, обавезно је да храна буде заштићена, а прибор за јело гостима треба да даје особље.

Локали ће морати да имају и план за ванредне ситуације, како би могло да се реагује у случају да се неко од радника разболи. План је потребан како би се извршила дезинфекција просторија или могућа измена производа доступних на менију.

Подсетимо, данас су почели са радом фризерски и козметички салони, коцкарнице, фитнес клубови, теретане и пијаце на затвореном, а епидемиолози су најавили и да ће ускоро бити успостављен међуградски саобраћај, али све то уз прецизне смернице. Током 83 сата полицијског часа моћи ће да се крећу само грађани старији од 65 година, и то према правилима које је одредила Влада.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup