Чачак – Током епидемије корона вируса један од најпродаванијих производа свакако је козје млеко, које се већ дуго користи и као храна и као лек. За козу се често каже и да је то покретна апотека, а све је више оних који се одлучују на узгој ових животиња. Лековита својства млека су скоро свима добро позната, међутим још један производ много је здрав, али и много тражен.

„Козја сурутка прави је еликсир младости и здравља, корисна је за све органе  и имунитет. Има четрдесет процената протеина у себи, а много је конзумирају и спортисти за јачање мишића и читавог организма. Козе гајим већ 26 година и никад већа потражња није била за њеним производима. Млеко се даје деци код тегоба са дисајним органима, али могу рећи да је сурутка још траженија и производ број један кад су у питању козе“, рекао је за РИНУ Станиша Павловић из села Трбушани код Чачка.

Станиша има свој еликсир младости, фото: РИНА

Овај витални старац иако у деветој деценији живота, каже да код лекара скоро никад не иде и сматра да своје и здравље своје породице дугује управо козама. Нису захтевне животиње за узгој и веома су профитабилне. Све што помузе прода током дана, али и сва сурутка оде „као алва“. Њен начин припреме је изузетно лак и једноставан.

„Одмах чим се помузе, козје млеко се прокува,  а затим иде одмах на хлађење и враћа се на шпорет,  додаје се маја, остави се да одстоји, када се направи груда то значи да је сир готов.  Он се цеди целу ноћ, и то што се исцеди добија се првокласна сурутка. То је као мелем када пробате, слатког укуса, одмах осетите олакшање и свежину, чак вам се и сви рецептори и чула активирају“ додао је Павловић.

Сурутка се добија цеђењем сира, фото: РИНА

Док литар млека кошта 150 динара, литар сурутке се креће око 100. Дневно се може попити неколико чаша. Станиша наглашава да му поред сурутке  лекови, ни антибиотици нису потребни.

„Возио сам аутобус и пропутовао читаву Европу. У Немачкој сам видео да тамошњи грађани гаје и преко стотину крава, а имају једну козу коју музу и млеко користе само за своје личне потребе“, додаје Станиша.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА