Министарство пољопривреде продужило је рок предузећима која се баве производњом, сакупљањем, класирањем и паковањем јаја до 1. јануара 2020. године, да ускладе своје пословање са новим правилником који, између осталог, прописује да свако јаје на себи мора имати „печат“.

Министарство пољопривреде донело је почетком године нова правила за производњу и промет јаја, која подразумевају строже обележавање и класификацију јаја као и нове услове који се тичу изгледа, димензија и њиховог паковања али и нова правила за узгој и исхрану кока носиља.

Првобитни рок произвођачима да се прилагоде новом правилнику био је 1. јул ове године. Новим правилником, између осталог, одређена су другачија правила за класификацију.

Када је реч о њиховој величини била су подељена у седам класа – С С, С, А, Б, Ц, Д и Е (С С су била најкрупнија – 70 грама, а Е најмања са 45 грама).

Правилник о производњи и промету јаја дели јаја на А и Б класу, али ће у промету бити само класа А.

Такође, постојаће и јаја „изузетне свежине“ стара највише 10 дана од ношења као и „екстра свежа“ јаја, до четири дана након ношења.

Када је реч о јајима класе Б, она ће ићи у индустријску производњу или ће се користити за животињску исхрану.

Класификација по величини јајета остаће иста, од јаја С величине испод 53 грама до јаја XЛ величине преко 73 грама.

На основу тога како се коке носиље хране, постојаће нове ознаке и то 0 за органска јаја, 1 за јаја из слободног узгоја, 2 јаја подног узгоја, 3 кавезна јаја и ове ознаке ће бити део броја који ће се налазити на сваком појединачном јајету као и на паковању.

По новом правилнику, јаја која се продају на пијацама носиће назив „неупакована јаја“, а на пијацама ће моћи да се продају само јаја А класе.

И у продавницама и на пијацама рок трајања не сме да буде дужи од 28 дана од дана ношења јаја.

TопПрес/ Извор: Танјуг