Од маја нова ЕУ ознака на пнеуматицима са више информација

Од маја нова ЕУ ознака на пнеуматицима са више информација

Нова ЕУ ознака на пнеуматицима биће уведена од маја имаће обухватније информације о карактеристикама гуме. На новој ознаци налазе се редизајнирани подаци о класи отпора котрљања и перформансама кочења на мокром, док је ниво буке означен бројем децибела и словима A, B или C.

Новина је и што корисници могу да приступе додатним информацијама о изабраном пнеуматику у ЕУ бази података скенирањем QR кода на налепници.

Линк са кода води до базе података EPREL (Европски регистар производа за енергетско означавање), која садржи информативни лист о производу.

QR код показује све вредности на ознаци за одређени пнеуматик, као и почетак и крај производње тог модела.

Још једна нова карактеристика, како је наведено у саопштењу компаније Continental, односи се на два пиктограма у дну налепнице, познатим и као тест пахуљице и пнеуматик без клинова, који су потврда да је реч о гуми са бољим приањањем на снегу и леду, у складу са новим ISO стандардом.

Уз стандардну ознаку предвиђена је и могућност постављања симбола који се односе на тешке снежне услове (3PMSF), односно пријањање на залеђеним путевима (само за пнеуматике C1).

Вест је и да ће од маја информације на ЕУ налепницама морати да буду доступне и за пнеуматике за тешка комерцијална возила (класа C1, C2, C3).

На новој налепници класе A-C остају исте. Када је реч о пнеуматицима C1 за аутомобиле и C2 за комби-возила, пнеуматици који су раније били сврстани у класу E због отпора котрљања и пријањања на мокром сада ће бити сврстани у класу D (која је претходно била неупражњена), док ће гуме које су раније биле сврстане у класе F и G бити сада у оквиру класе E. Нова ЕУ ознака на пнеуматицима ће омогућити потрошачима и да изаберу пнеуматике с ефикаснијом потрошњом горива, што може довести до значајних уштеда, а које се огледају у трошковима и емисијама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI