foto-agropresfoto-agropres

Српске боровнице пронаћи ће место на европском тржишту. Холандска компанија “АББ Гроверс” отвориће у Орашцу до сада највећи откупни центар, са капацитетом од 50 тона дневно. Генерални директор, Фред Доувен, истакао је да је Србија веома погодна за узгој боровнице, јер има идеaлну надморску висину и друге климатске услове и да би боровнице могле постати специфичан српски бренд.
“Квалитет српских боровница је изузетно висок. Посебна њихова предност јесте што сазревају почетком јуна, када је на европском тржишту својеврсан вакум, јер су Шпанци завршили са бербом, а Пољаци нису још почели. Међутим, српски произвођачи морају да задовоље стандарде које европско тржиште очекује. Ми смо ту да их посаветујемо и да сарађујемо са њима, како би што више напредовали. Наше потребе за боровницом су велике, тако да отварањем откупног центра, готово је извесно да ће све српске боровнице наћи пласман на европском тржишту”, изјавио је Доувен за Агро прес.
На питање колика ће бити откупна цена, Доувен је одговорио да још увек не зна јер то зависи од понуде и потражње на тржишту, али цена српске боровнице, истиче, никад није ниска и да узгајивачи могу добро да зараде. Прошлогодишња просечна откупна цена износила је 6 евра, а слична се, према речима познаваоца, очекује и ове године.
Да је боровница биљка будућности, препознали су и бројни Срби који су се одлучили на њен узгој. Миња Јеремић је у Ваљеву на 1 хектару засадио 2500 хиљаде садница, пре две године и овог лета очекује први род.

Миња Јеремић одлучио се за садњу борвница јер је сигуран у пласман, фото: Агро прес
Миња Јеремић одлучио се за садњу борвница јер је сигуран у пласман, фото: Агро прес

“Ово ће бити прва година за пласман. За један хектар очекујем род око тону и по, Одлична је вест што се у Србији отвара холандски откупни центар, јер нећемо имати бојазни за пласман боровница,“ каже Јеремић.
Али да би се од боровница зарадило, мора и да се уложи.
“У засаде сам до сад уложио око 40 хиљада евра, и то без противградне заштите. Користио сам субвенције државе, али сам доста уложио и из личних средстава. Систем за наводњавање је веома битан, као и коришћење супстрата без којих плод не би могао да опстане. Много се уложило у све, очекивања су велика и у све ово сам ушао јер сам сигуран у пласаман производа, нарочито сад кад је отворен највећи откупни центар ”, изјавио је за Агро Прес Миња Јеремић.

Денис Косовац, живи и ради у Казахстану, али се одлучио на повратак у домовину и садњу боровница у Ваљеву.

Денис Косовац враћа се из Казахстана и сади борвнице у Ваљеву, фото: Глас западне Србије
Денис Косовац враћа се из Казахстана и сади борвнице у Ваљеву, фото: Глас западне Србије

“Након дуге анализе, одлучио сам се за узгој овог воћа. Србија има добре климатске услове, могуће је достићи висок квалитет производа, а откупна цена из године у годину је била задовољавајућа. Оно што би једино могао бити проблем, а што сам сазнао из разговара са другим узгајивачима, јесте радна снага кад дође до бербе, Али о том могућем проблему ћу размишљати кад до тога дође”, каже Косовац.

Да би се постигао врхунски квалитет боровница, Миле Радисављевић, власник фирме “АТП Иригејшн” наглашава да је неопходна константна хемијска провера воде и земљишта.

Миле Радисављевић, фото: Агро прес
Миле Радисављевић, фото: Агро прес

“Наши произвођачи морају да знају, да је неопходно имати квалитет прве плус класе, која је скупља по килограму. Да би се то добило морају се радити хемијске анализе воде и земљишта и на засадима формирати системи за наводњавање, јер довољна количина воде је неопходна за добар развој плодова боровница. Препоручује се наводњавање два пута недељно на тежим, док се на песковитијим земљиштима препоручује учесталије наводњавање са мањим количинама воде. Када боровница уђе у пун род, у својој шестој и седмој години живота, пожељно је имати свакодневно 30 – 40 м3 воде по хектару у периоду бербе”, нагласио је Миле Радисављевић.

Семинар за све узгајиваче боровница у Београду, фото: Агро прес
Семинар за све узгајиваче боровница у Београду, фото: Агро прес

Како би свим узгајивачима на најбољи начин представили све бенефите узгоја овог воћа, АТП Иригејшн организовао је семинар на ком су представљени најбољи европски произвођачи супстрата од којих зависи род, али и друге олакшице које помажу остваривању потребног квалитете за извоз на европско тржиште.

 

На семинару су представљени бројни начини који поспешују узгој боровница, фото: Агро прес
На семинару су представљени бројни начини који поспешују узгој боровница, фото: Агро прес

ТопПрес/ Агро Прес