foto-pixabay.comfoto-pixabay.com

Због најновијег поскупљења јунећег меса хамбургери, пљескавице и ћевапи би могли да постану луксуз. Омиљена брза храна са роштиља у Шапцу и околини поскупела је у последње две недеље двадесет посто. И док у овом граду хамбургер сада кошта 210, у Богатићу је још скупљи – 230 динара.

Више цене јунетине се доводе у везу са извозом у Турску и да је због смањене понуде, на српском тржишту цена утовљених јунади већ достигла 2,40 евра за килограм. Прво су цене подигли кланичари, онда и прерађивачи, а виши ценовници су, на крају, осванули и у месарама и продавницама брзе хране.

Дарко Мањенчић, власник радње „Топмес“ из Шапца каже да је повећање цена било неминовно највише због поскупљења јунади. Он се бави прерадом јунећег меса и продајом меса за роштиљ, а власник је и хамбургерије на аутобуској станици у овом граду.

– Не знам колико је поскупљење јунећег меса последица извоза. Могуће је да су цене повећане и због тога, али је познато да на нашем тржишту нема довољно товљених јунади. Прича се о увозу смрзнутог меса и ја не бих улазио у расправе колико је то тачно јер годинама прерађујемо само свеже домаће месо и инсистирамо на квалитету, због којег и опстајемо. Нерадо смо подигли цене, али смо били приморани да би одржали квалитет и то смо учинили када су кланичари подигли цену свежег меса за 80 динара по килограму – каже Мањенчић.

Велики купци свежег меса од кланица череке свежег меса за прераду добијају нешто јефтиније од осталих, што значи да цене прерађеног меса које заврши на роштиљу нису максималне и да би могле да буду још више.

Килограм меса за пљескавице и ћевапе у последњих месец дана је поскупео са 450 на 540 динара, па крајњи потрошач за хамбургер од 150 грама меса мора да плати од 210 динара у Шапцу до 230 у Богатићу! Популарни су и „мали“ хамбургери са 125 грама меса који коштају између 120 и 160 динара.

„Док једном не смркне, другом не сване“, каже народна изрека. Тако сточари задовољно трљају дланове због раста цене товљених јунади, а потрошачи у месарама се снебивају када за килограм бута треба да издвоје 800 динара. Ако се меса и одрекну, роштиља вероватно неће. Киосци брзе хране и поред поскупљења имају исто посла као и пре поскупљења.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Д. Грујић