Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Пљескавице и ћевапи постају луксуз: Велико поскупљење јунетине, месари у проблему
Вести

Пљескавице и ћевапи постају луксуз: Велико поскупљење јунетине, месари у проблему

foto-pixabay.com
30

Због најновијег поскупљења јунећег меса хамбургери, пљескавице и ћевапи би могли да постану луксуз. Омиљена брза храна са роштиља у Шапцу и околини поскупела је у последње две недеље двадесет посто. И док у овом граду хамбургер сада кошта 210, у Богатићу је још скупљи – 230 динара.

Више цене јунетине се доводе у везу са извозом у Турску и да је због смањене понуде, на српском тржишту цена утовљених јунади већ достигла 2,40 евра за килограм. Прво су цене подигли кланичари, онда и прерађивачи, а виши ценовници су, на крају, осванули и у месарама и продавницама брзе хране.

Дарко Мањенчић, власник радње “Топмес” из Шапца каже да је повећање цена било неминовно највише због поскупљења јунади. Он се бави прерадом јунећег меса и продајом меса за роштиљ, а власник је и хамбургерије на аутобуској станици у овом граду.

– Не знам колико је поскупљење јунећег меса последица извоза. Могуће је да су цене повећане и због тога, али је познато да на нашем тржишту нема довољно товљених јунади. Прича се о увозу смрзнутог меса и ја не бих улазио у расправе колико је то тачно јер годинама прерађујемо само свеже домаће месо и инсистирамо на квалитету, због којег и опстајемо. Нерадо смо подигли цене, али смо били приморани да би одржали квалитет и то смо учинили када су кланичари подигли цену свежег меса за 80 динара по килограму – каже Мањенчић.

Велики купци свежег меса од кланица череке свежег меса за прераду добијају нешто јефтиније од осталих, што значи да цене прерађеног меса које заврши на роштиљу нису максималне и да би могле да буду још више.

Килограм меса за пљескавице и ћевапе у последњих месец дана је поскупео са 450 на 540 динара, па крајњи потрошач за хамбургер од 150 грама меса мора да плати од 210 динара у Шапцу до 230 у Богатићу! Популарни су и “мали” хамбургери са 125 грама меса који коштају између 120 и 160 динара.

“Док једном не смркне, другом не сване”, каже народна изрека. Тако сточари задовољно трљају дланове због раста цене товљених јунади, а потрошачи у месарама се снебивају када за килограм бута треба да издвоје 800 динара. Ако се меса и одрекну, роштиља вероватно неће. Киосци брзе хране и поред поскупљења имају исто посла као и пре поскупљења.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Д. Грујић

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup