Foto. profimediaFoto. profimedia

Хладно време неме никаквог утицаја на морбиле, чак ће погодовати њиховом ширењу, упозорава епидемиолог Дарија Кисић Тепачевић.

– Чак ширењу морбила погодује хладно време јер се у том периоду људи махом у већем броју налазе у затвореним просторима, који се при том ређе проветравају – објашњава Кисић Тепавчевић.

У здраственим установама су већ предузете све мере на спречавању ширења заразе јер су због природе посла здравствени радници међу најугроженијим. Извршена је провера вакциналног статуса здравствених радника.

Забрањене су посете болницама, строже се контролишу деца у колективима, али стручњаци наглашавају да је вакцинација прва и једина права мера заштите.

Када дође до пада колективног имунитета, степен смртности је висок.

– Стопа смртности се креће од 0,2 одсто до чак 30 одсто када је имунолошки систем нарушен. Овакав број смртних случајева је очекиван у ситуацији када дође до пада колективног имунитета. Поражавајуће је да ми пребројавамо умрле уместо да смо искоренили ту болест. Оно што охрабрује је да је због епидемије значајно порастао број људи који се вакцинише на територији целе Србије – рекла је гостујући у Дневнику РТС-а Дарија Кисић Тепавчевић.

Епидемиолози упозоравају да су сви угрожени.

– Осетљиви су сви који немају имунитет без обзира на пол и узраст. Они који имају хронична обољења додатно су угрожени, али првенствено невакцинисани – каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс