Чачак – Седма по реду манифестација „Дани патријарха Павла“ у Чачку са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену, започиње свечаностима у манастиру Благовештење кабларско у Овчар Бањи на Дан Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, 27. септембра 2022. године.

Програм свечаности се реализује кроз молитвено окупљање на Св. Литургији (8.00 часова). Након тога, свечаност се наставља у порти манастира на и испред „терасе патријарха Павла”. Том приликом биће поставлљена изложба награђених ручно рађених крстова из претходних година, крстови Колоније 2022 уз пригодан програм, хорско појања, доделу награде за најбољи крст и захвалнице ученицима колоније 2022. године (9.30 часова).

„И ове године, заједно са представницима места огранака манифестације заједно сабрани отварамо манифестацију на овом светом месту где је Гојко Стојчевић примио монашки постриг и добио име Павле и где је редовно, као Епископ рашко – призренски и патријарх Српски, долазио до краја овоземаљског живота”, казао је проф.др Драго Милошевић, један од организатора ове манифестације.

Према његовим речима молитвено окупљање свештенства, монаштва и народа има велику симболику заједничког окупљања око идеје узношења дарова у славу патријарха Павла, угледање на човека који нам је приближио Јеванђеље и Христа.

„Овим сабрањем доприносимо ширењу идеје баштињења вредности богоугодног дела патријарха Павле док је био на земљи. Угледајући се на њега, поправљамо себе, а другима приближавамо идеју чињења и поступања, увек и у свакој прилици, по стандардима Оца нашег и Сина Његовог, Господа Исуса Христа. Тим делом патријарха Павла осветљавамо наше путеве до царства вечног живота”, закључио је Милошевић.

Свечаност организује удружење „Павле – живот по Јеванђељу“ у сарадњи са Епархијом жичком, под покровитељством града Чачка и уз помоћ Туристичке организације Чачка и других јавних установа и установа културе града Чачка.

За све поштоваоце лика и дела Патријарха Павла који желе да буду део ове манифестације из Чачака је обезбеђен превоз у 7.30 са аутобуског стајалишта испред Гимназије као и повратак из Овчар Бање након завршетка програма (око 10.45).

 

ТопПрес/ Глас западне Србије