Каквог је здравља становништво Србије знаћемо после 30. децембра када се завршава велико истраживање које ради Републички завод за статистику у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут “ и Министарством здравља.

Истраживање здравља становништва Србије представља највеће национално истраживање и спроводи се у складу са међународним стандардима и на сваких шест година.

У њему учествује око 6.000 породица, које су претходно добиле писмено обавештење од Завода за статистику о посети анкетара и пристале да учествују у томе.

У посету породицама осим анкетара иде и један здравствени радник.

Директорка Института Батут Верица Јовановић каже да ће током спровођења истраживања бити обављена и антропометријска мерења – висина, тежина, крвни притисак сваког испитаника.

„То су основни параметри на основу којих ћемо доћи до података колико је повишен крвни притисак заступљен у популацији, што ће бити показатељ за системске активности и мере које све здравствене установе треба заједнички да предузму“, рекла је Јовановић за Танјуг.

Истраживањем ће бити прикупљене информације како грађани доживљавају своје здравље, колико користе здравствену заштиту, како се брину о свом здрављу, прихватају ли одређене стилове живота. На тај начин ће се сагледати и распрострањеност одређених болести, који су узроци њиховог настанка.

У истом периоду, са истим питањима, коришћењем исте методологије, спроводи се истраживање здравља становништва у већини земаља ЕУ.

Прво истраживање здравља становништва Србије спроведено је 2000. године и оно се спроводи на сваких шест година. Главни циљ је да се на основу репрезентативног узорка добије опис здравственог стања становништва старости 15 и више година, као и деце узраста од пет до 14 година.

Истраживање се обавља уз финансијску подршку ЕУ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг