Дивља депонија у Белосавцима, фото: фејсбук

Агенција за заштиту животне средине и УНДП покренула је апликацију „Уклони дивљу депонију“ преко које ће грађани моћи лако и анонимно да учествују у евидентирању дивљих депонија у Србији, саопштио је данас УНДП.

Према подацима које су Агенцији доставиле локалне самоуправе, на територији Србије постоји више од 2.200 дивљих депонија, а процењује се да тај број може бити далеко већи.

У саопштењу се наводи да на дивљим депонијама заврши око 20 одсто комуналног отпада.

Апликација је тренутно доступна за кориснике андроид уређаја и може се преузети на адреси: хттпс://бит.лy/3елајуФ. Ускоро ће бити доступна за преузимање и на Google Play Store-u. Верзија за iOS уређаје је у припреми.

Апликација „Уклони дивљу депонију“ је израђена у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“, који УНДП спроводи у партнерству са Министарством заштите животне средине, уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину.

Око 80 локалних самоуправа дало спискове дивљих депонија

Министарство заштите животне средине наложило је јединицама локалних самоуправа да доставе списак дивљих депонија на њиховим територијама, а до сада се јавило њих више од 80, каже ресорна министарка Ирена Вујовић.

Најавила је да ће почетком маја бити расписан конкурс путем кога ће општине конкурисати са конкретним пројектима и локацијама на које ће се одлагати отпад са депонија.

Вујовић, која је данас у Студентском граду присуствовала садњи дрвећа поводом Дана планете Земље, каже да је заштита животне средине и подизање еколошке свести значајно за побољшање животног стандарда, те да се са ЈП „Србијашуме“ ради на пошумљавању и озелењавању.

„Када је реч о заштићеним подручјима природе, Министарство се труди да прошири поља заштићених подручја. Имамо редовна суфинансирања у националним парковима, а ускоро припремамо уредбу да се заштите и прошире границе Увца“, рекла је она новинарима.

Указала је да је проблем аерозагађења у Србији вишедеценијски и подсетила да је по први пут расписан конкурс за замену котларница на еколошки прихватљивије гориво.

„Многе општине су освојиле средства путем конкурса и потписани су уговори, а на јединицама локалних самоуправа је да што пре распишу јавне набавке, како би заменили те котларнице након грејне сезоне“, рекла је министарка.

Апеловала је да се та процедура што пре спроведе, како би до следеће грејне сезоне било што мање аерозагађења у градовима и општинама.

ТопПрес/ Извор: Фонет