Пулмолог и члан кризног штаба др Бранимир Несторовић одговарао је на најчешће недоумице, али и приче које круже. Он открива који народни лекови могу да помогну и колико има истине у теоријама завере.

– Знамо да све што поседује антиоксидантна својства добро делује на вирусне инфекције. Имамо извештаје о добром ефекту високих доза витамина Ц венски код тешких облика КОВИД-19. Витамин Ц има доста добар превентивни ефекат, као и ђумбир. Проблем са ђумбиром је мала апсорпција, треба да се много поједе да се постигне ниво. Боља варијанта је узимати неки квалитетан суплемент, који је с повећаном расположивошћу – тврди Несторовић.

– Цинк је показао одличне ефекте у спречавању, али и лечењу ових пацијената. Сличан ефекат мају антоцијанини (пигменти) црне зове, боровнице или ароније. Силибин (силимарин) из чичка, који се користи у лечењу масне јетре, показао је одличне ефекте код овог вируса – додаје он.

Постоје бројни контрадикторни подаци о преношењу вируса, али је дефинитивно основни начин кашљањем или кијањем, као и контактом са површинама на које је неко кашљао.

У топлим данима који следе овај начин преношења неће бити тако значајан. Дакле, није неопходно прати косу и одећу после сваког изласка, али руке да.

Није баш тако, али се вирус баш лако преноси. У Вухану су описали да је инфицирана жена која је становала у десетоспратници заразила преко 40 особа (иако је била у свом стану и само је излазила по храну).

Како утичу цигарете?

– Пушење је један од фактора ризика за добијање Цовида-19, као и хронична опструктивна болест плућа, као последица пушења. Пушачи би требало да мање пуше или да престану, као и да обавезно узимају витамин Ц или друге антиоксидансе – наводи Несторовић.
ТопПрес/ Извор: Српски Телеграф