Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изразио је данас очекивање да би у Србији, поред вакцине Спутњик лајт, могла да почне и производња назалне вакцине, која како наводе руски стручњаци, примљена заједно с обичном, пружа 100 одсто заштите од корона вируса.

Поповић је за Танјуг рекао да су у току преговори са Институтом Гамалеја о производњи вакцине Спутњик лајт (која се даје у једној дози) и да се у марту или априлу очекује долазак директора тог московског Института Александра Гинзбурга.

„Разговараћемо и о производњи назалне вакцине која ће се давати као спреј, а већ су је примили бројни политичари, привредници, глумци, певачи и показала је изванредне резултате“, рекао је министар за иновације.

Поповић додаје да се очекује да ће до краја априла или маја бити завршена сва истраживања везана за назалну вакцину и да ће кренути производња, након чега ће Србија моћи да договори њену потенцијалну производњу.

„То ће бити нови скок који ће ослободити људе да се вакцинишу јер ће резултати бити импресивни“, оценио је министар и додао да сви кажу да у таквој вакцини лежи будућност заштите од разних сојева короне као и од других вируса.

Он очекује да ће се створити услови, када почне њена производња, да Србија купи одређену количину назалних вакцина.

„Сигуран сам да ће резултати истраживања бити добри и да ћемо имати могуцност да ту вакцну производимо и овде“, рекао је Поповић који је подсетио да је Институт Торлак до сада произвео близу два милиона доза Спутњик В вакцине, што је како је додао, велики технолошки скок за Србију, Институт и све који се баве развојем, истраживањем и производњом.

Поповић је рекао да очекује да до краја године почне изградња Центра за нуклеарне технологије посвећеног медицини, дијагностици и лечењу онколошких болести.

„Центар ће бити нови елемент у грађењу мозаика којим ће Србија имати најбоље здравствене услуге, а наши грађани најбољу дијагностику, као они у Америци, ЕУ“, рекао је Поповић и додао да ће тај центар, најмодернији у Европи, бити заједнички пројекат Владе Србије и највеће руске корпорације „Росатом“, лидера у лечењу онколошких болести.

Он је нагласио да ће центар користити и сви домаћи универзитети, посебно посвећени нуклеарним технологијама и истраживањима нових материјала.

Мађарска и Бугарска, су како каже, већ изразиле жељу да њихови научници и истраживачи буду корисници центра.

Министар је нагласио да ће изградња поцети до краја године, уз подрску најбољих струцњака из Русије и да ће трајтати три, четири године.

„Биће то велики скок за Србију и у научно-истраживачком свету и медицинском, пре свега у лечењу рака“, рекао је он и нагласио да ће до краја августа бити готова студија која це дати тачне подакте о потребним финансијским средствима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг