Топола, Крагујевац – Парадајз је повртарска биљка која је веома распрострањена код нас, најзаступљенији је црвени парадајз који у себи садржи ликопен, црвени пигмент. Међутим, поред класичног црвеног парадајза у појединим домаћинствима може се видети црни плод парадајза али и жути.

„Добио сам од моје рођаке Слађе расад црног парадајза. Мислио сам да је нека шала, па сам се упустио у експеримент. Ево данас и ја и Слађа беремо црни парадајз а народ се шали па нам каже: „Ма то је плави патлиџан само код вас закржљао“, али кад се расече и проба тад је јасно као дан да је то парадајз класичног укуса само је покожица црне боје“, казао је за ТопПрес Радослав Ћатић из Маслошева.

Радослав Ћатић у својој башти гаји црни парадајз, фото: ТопПрес

И док многи негодују и нерадо се одлучују да пробају овако необичан плод, Слађа Ћатић је задовољна овом сортом, па вели:

„Од сада ћу само њега да садим , јер је фантастичног укуса. Мало је ситнији плод него код црвеног парадајза али да је заливан редовно можда би био крупнији, ми не користимо хемију па га ја берем и једем у башти. Месо му је црвено а покожица црна док не сазри, а кад је зрео онда поцрвени али задржи на склонитим местима од сунца црну боју“, објашњава Слађа.

Црна покожица задржава се и када плод сазри, фото: ТопПрес

У селу Липовац Радовановићи поред црвеног гаје и жути парадајз. Стара сорта која се некада узгајала сачувана је на овом имању све до данас.

„Жути парадајз се код нас редовно сеје подједнако као и црвени. Декоративан је и јако је леп када се помеша у салати са црвеним. Он се разликује само по боји од обичног црвеног парадајза, јер је укус исти као што га има парадајз, уколико се дуже задржи на сунцу односно на биљци може бити за нијансу слађи. Отпоран је на болести па га радо препоручујем за органску производњу“, рекла је Мирјана Радовановић из села Липовац.

Иначе у свету је заступљено преко 400 различитих врста парадајза, од тога у Србији се производи око 50.

ТопПрес

Мирјана гаји и жути парадајз, фото: ТопПрес