После обилних киша прошлих дана, неопходна је култивација пролећних усева у Србији, која подразумева разбијање покорице, растресање и аерацију земљишта, уништавање корова, изјавили су данас Танјугу пољопривредни стручњаци Поморавског округа.

Стручни саветник за ратарство Пољопривредне стручне саветодавне службе за Поморавски округ у Јагодини Миодраг Симић рекао је да се „разбијањем покорице прекида капиларни систем, што смањује губитак влаге из дубљих слојева земљишта путем испаравања“.

Култивирање треба обавити обавезно после сваке обилне кише, истакао је Симић.

Он је навео да се овом мером обезбеђује боља „проветреност земљишта, а последица тога је већа активост корена и бољи развитак аеробних микроорганизама“.

Наша земљишта су тежег механичког састава са ниским садржајем органске материје, па ако се не култивирају у току вегетације стварају анаеробне услове средине, истакао је Симић.

Он је објаснио да се „растресањем површинског слоја земљишта стварају услови за боље накупљање падавина које ће бити у наредном периоду у току вегетације“.

Међуредна култивација решава и проблем корова, истакао је Симић и додао да брзина машина код „првог култивирања треба да буде шест километара на сат, како маладе биљке неби биле затрпане“.

Он је објаснио да је прво култивирање кукуруза 12 центиметара дубине, а сунцокрет се култивира, први пут, када има једно до два пара правих листова, код соје прво култивирање када усев има прве сталне листове.

На подручју шест општина Поморавског округа пролећним житарицама засејано је око 70.000 хектара, највише кукурузом, традиционално најзаступљенијом жирацим у овом делу Србије, 50.000 до 60.000 хектара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг