Повећана потражња за витаминима и минералима

Повећана потражња за витаминима и минералима

Због пандемије корона вируса у последњих годину, грађани све више купују суплементе који служе за подизање имунитета – витамине, минерале и пробиотике, каже Рада Јаковљевић из Апотеке Београд, али и упозорава да је пре коришћења неопходно консултовати се са лекаром.

„Данас има доста консултација и са лекарима и са фармацеутима, што је добро, на крају крајева ту смо ми да све испратимо и узраст и здравствено стање и наравно лекари кад уводе веће дозе“, каже Јаковљевић.

Јаковљевић каже да је дефиниција лека да може бити и отров уколико се неправилно користи, стога је пре свега битно утврдити ниво одређеног витамина у крви, а посебно витамина Д.

„Ако се користи дуже време треба прво утврдити ниво Витамина Д, јер он може бити токсичан. Уколико грађани користе веће дозе Витамина Д то је онда по препоруци лекара, а ако није онда их ми усмеравамо на дозе или код лекара на консултацију“, наводи фармацеут.

Као разлог великог интересовања за витамин Д, имунолог Борислав Каменов наводи то да је тај витамин универзални фактор који је за сад једини лек за превенцију компликација од вируса.

„У првим и најранијим фазама инфекције, када се болест развија уколико имамо довољну количину витамина Д, он ће помоћи да вирус буде убијен и да се уопште не прошири“, каже имунолог.

Лекари најчешће преписују дозу од 500 или 1000 милиграма витамина Д, а у борби против короне, потребно је унети и до 10.000 мг дневно, тврди Борислав Каменов.

„У нашој земљи, можемо слободно да кажемо сви имају премало витамина Д, преко 90 одсто има премало витамина Д, а када би имали нормалну количину ја верујем да би клиничке слике биле много лакше“, истиче Каменов.

Каменов каже да у случају пацијената који болују од ковида, сигурно неће доћи до предозирања витамином Д.

„Те дозе које доводе до предозирања су енормно велике а ми никада не користимо такве дозе и никада није дошло до тога“, каже имунолог.

ТопПрес/ Извор: Танјуг