Топола – Председник државе Александар Вучић посетио је данас Краљевску винарију у Тополи која је једна  од најстаријих винарија у Србији. Ову винарију саградио  је краљ Александар I Карађорђевић 1931. године као једну од најсавременијих винарија Балкана и пример осталим винаријама како се узгаја и справља најквалитетније вино.

Фото: ТопПрес

Председника су дочекали председник општине Топола Владимир Радојковић, народни посланик и члан општинског већа у Тополи Драган Јовановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и  владика шумадијски господин Јован.

Председник је обишао винарију где је имао прилику и да проба вина са овог поднебља. Такође је обишао винотеку где су изложена вина која је припремају у бројним винаријама овога краја.

Фото: ТопПрес

Краљевска винарија дуго није била у функцији да би од 2007. године поново почела да производи вина искључиво из сопствених засада. У винарији се производе бела вина: Sauvignon blanc, Pinot blanc, Chardonnay, а од црвених Суверен (Cabernet sauvignon). У склопу винарије налази се и музејска поставка и оригинална јединствена винотека, по којој је Краљева винарија са Опленца веома препознатљива.

Фото: ТопПрес

Како је на данашњем скупу саопштено у плану је потпуна реконструкција Краљеве винарије а са самим пројектом упознат је на данашњој презентацији и председник Вучић.

Јединствена колекција вина на Балкану из доба Карађорђевића чува се више од осам деценија на 12 метара дубине у краљевском подруму на Опленцу.

Фото: ТопПрес

Винотека, чини око 280 флаша, која нису на продају због аманета краља Александра, који је у дворским књигама оставио завештање да се „никада не продају, већ да буду остављена за историју“.

Иначе, овог викенда се у Тополи одржава чувена Опленачка берба, ове године по 59. пут.  Овогодишњу манифестацију отворила је Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.  У оквиру бербе данас се одржава  и Сабор изворног народног стваралаштва, као и бројна такмичења и изложбе традиционалних гастрономских специјалитета, вина и ракије.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес