Министарство просвете обавестило је ученике осмог разреда и њихове родитеље/друге законске заступнике да су прелиминарни резултати завршног испита објављени данас, у 11 часова, на порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs) што је скоро дан раније него што је то предвиђено календаром уписа.

Ранија објава резултата завршног испита остварена је захваљујући унапређењу информационог система и процеса за реализацију завршног испита на коме су радили Министарство просвете, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, као и Факултет организационих наука, истиче се у саопштењу.

Резултати објављени дан раније пружају додатно време деци да заједно са својим родитељима сагледају резултате тестова и припреме евентуалне приговоре.

Унапређење које је имплементирано од ове године односило се на успостављање 33 центра за скенирање тестова, што је омогућило већу ефикасност и објективност овог дела процеса. Такође, унапређивањем целокупне ефикасности процеса, у односу на претходне године када се расподела по школама одиграла 13. јула, ове године ће то бити чак десет дана раније, 3. јула.

Влада Србије, Министарство просвете и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу наставиће да унапређују процес завршног испита, у циљу да се деци пружи максимална подршка током овако важног процеса за њихову будућност.

Такође, наставком рада на ефикаснијем процесу, читавим породицама олакшавамо и скраћујемо неретко стресан процес уписа и обезбеђујемо им више времена за организовање сопственог времена током дана распуста, растерећених од обавеза у вези са уписом у средњу школу, додаје се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг