Премијерка апелује на грађане: Вакцинишите се, бројке ће расти

Премијерка апелује на грађане: Вакцинишите се, бројке ће расти

Председница Владе Ана Брнабић упозорила је данас да ће се, ако грађани не наставе да се вакцинишу, десити неизбежно и почеће да расте број оболелих.

Премијерка је упозорила да 48 одсто вакцинисаног пунолетног становништва не може да штити све, али и одбацила могућност да долазак људи из дијаспоре може утицати на епидемиолошку ситуацију у земљи, јер они долазе из држава у којима је ниво вакцинације на завидном нивоу.

„Сто одсто популације не може да штити 48 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, а поготово не 40 одсто или мање, то је фрустрирајуће и катастрофално“, рекла је Брнабић и апеловала на сваког појединца да разговара са пријатељима, родбином, члановима породице, комшијама који се нису вакцинисали, да то учине.

Према њеним речима, ако број оболелих почне да расте, ако бројке опет крену, то ће бити пропаст за све нас, за наше ментално здравље нације, за економију која расте, али је жилава и бори се.

„Данима се више нико не вакцинише, само страници, онда је неизбежно да ћемо ускоро видети, плашим се, али се надам, касније него што мислим, пораст бројева“, рекла је Брнабић.

Упозорила је да је у Србији 48 одсто пунолетне популације вакцинисано и да тај проценат не можемо да пређемо.

„О томе причамо недељу дана, не можемо да пређемо 2,6 милиона вакцинисаних, то је невероватно“, рекла је Брнабић.

Каже да у Србији постоји само 37 локалних самуправа у којима је вакцинисано више од 50 одсто пунолетних и да ту спада и неколико београдских општина.

Без њих би тај број био мањи, рекла је Брнабић и навела да постоји још седам локаних самоуправа које би за 72 сата могле да кажу да су достигле циљ од 50 одсто вакцинисаних.

Премијерка је на питање посланика Самира Тадира из Пријепоља рекла и да је тај град међу онима у којима је вакцинисано преко 50 одсто пунолетних.

У првих 10 по броју вакцинисаних, поред центални градских општина Београда су и Ниш и Босилеград, то су феноменални примери. На 11. месту је Ужице, на 12. Мали Зворник, али у Тутину имамо 14 одсто вакцинисаних, у Новом Пазару 22, рекла је премијерка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI