FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да ће се у будућности радити на томе да се прерађивачки капацитети измештају из великих индустријских центара и да се налазе тамо где се налази и сама сировина.

Недимовић је, коментаришући јучерашњу посету фабрици за прераду прехрамбене индустрије „La Linea Verde“ у Добринцима код Руме, истакао да је та инвестиција изграђена тамо где јој је и место, где се налази сировина, где се налазе кооперанти.

„Имаћемо 24 инвестиције у наредних годину дана, а од 24 пројекта 21 су домаћи пољопривредници који желе да унапреде своје пословање и од произвођача сировина да пређу у прерађиваче, оне који праве већу додату вредност“, казао је Недимовић за РТС.

Како је министар раније рекао, српској пољопривреди је потребно да унапреди производне капацитете јер не треба само да извози сировину, на пример крушке у Словенију, као што је био случај пре 30 година, већ треба да има и своје прерадне капацитете и на тај начин оствари већу зараду.

Недимовић је навео и да то не искључује извоз сировина и додао да се прерађеном сировином, на пример лепо исецканом, упакованом и брендираном салатом која се извезе на друга – европска и светска тржишта, остварује већа зарада.

„За то нам је раније фалила технологија. За то је потребна изузетно висока хигијена и изузетан квалитет саме те хране која треба да се извози“, истакао је Недимовић.

Говорећи о Закону о закупу пољопривредног земљишта, министар је казао да се мора обратити пажња на давање пољопривредног земљишта у закуп, односно на то да ли треба дати сточарима или ратарима.

„Нама је сточарство једна од најважнијих ствари у пољопривреди, не само због извоза и те додате веће вредности, али ми те ствари морамо ограничити да не дођемо у ситуацију као што имамо у последњих годину или две дана да у многим самоуправама ратари више не могу ни да приђу пољопривредном земљишту, јер се фарме вештачки производе“, казао је Недимовић.

Додао је да данас у Србији званично има више сточара него што их стварно има и то тако што се једна фарма дели на две да би се дошло до земљишта.

„Право пречег закупа се неће укинути, оно ће се модификовати тако да буде на корист и сточара, а са друге стране да и други пољопривредници имају право приступа пољопривредном земљишту“, навео је Недимовић.

Он је рекао да у овом тренутку има 45 различитих производа који су заштићени ознаком географског порекла, те да је то потребно заштити и пред ЕУ.

„Спремили смо нови пропис о шемама квалитета који ће нам дати могућност да управо ове наше производе заштитимо, а то је важно јер на тај начин исказују да имају неки посебан квалитет“, казао је Недимовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг