Топола – Свети Трифун се обележава као слава виноградара у српској Тоскани од доласка Карађорђа у Тополу где је и он имао своје винограде. Касније је и кнез Александар поседовао своје засаде а једина зграда која је уписана на Опленцу у аустријским картама је виноград и зграда кнеза Александра, у периоду од 1842. до 1858. године. Први чокот у Тополи засађен је у Античко време а ту традицију наставили су Карађорђевићи, њиховим стопама данас, кренуо је и принц Михаило, који је и ове године орезао лозу у винограду његових предака на Опленцу.
„Моја фамилија је била овде, мој отац је до пред смрт живео на Опленцу. Као дете сам одрастао у природи и одувек у срцу носим свој родни крај, одговара ми амбијент и нисам уопште имао дилему да ли да живим овде или у великом граду. Моја супруга Љубица и кћи Наталија су овде са мном, и управо због наше девојчице ова природа проткана историјом је од изузетне важности. Сви историјски елементи значајни су за наш народ због идентитета, да сачувамо корене и обичаје, па тако и данас када се орезује лоза, дошао сам да са поносом радим оно што су моји преци започели давних година – изјавио је за ТопПрес принц Михаило Карађорђевић.
Иако је могао да бира било које место где ће живети, принц Михаило се одлучио управо за место где историја живи и где су његови корени. Према његовим речима, гости из иностранства су одушевљени Тополом, јер управо на месту где се градила Српска историја обичаји се негују и чувају од заборава и данас.
„Моји пријатељи када дођу овде најважнија им је традиција, култура, одакле смо. Сви су фасцинирани Тополом и увек се осећају као код своје куће, дружење, славе, обичаји то на њих оставља посебан утисак. Све ово што има на Опленцу је велико богатство, али није само наше, већ је на услузи свима, да овде шетају, одмарају, уживају. Ја и Љубица због тога оживљавамо ово место кроз дечје активности да се сви окренемо природи и здравијем начину живота“, истакао је Михаило.
„Краљ Петар I и његов син краљ Александар засадили су управо овде у непосредној близини Краљеве винарије прве чокоте винове лозе, 1904. године. Традиционално, на Светог Трифуна ми орезујемо лозу и надамо се да ће и ова година бити берићетна и да ће овај светац да нас сачува од свих непогода. Надам се да ћемо успети да реконструишемо комплетан виноград и да му на тај начин вратимо стари сјај из доба краљевине“, казао је управник Задужбине Краља Петра I у Тополи Драган Рељић.