Прво пилотирање државне матуре, која би требала да буде уведена од 2022. године и да замени пријемни испит на факултетима, биће спроведено у 101 школи у Србији од 20. октобра.

Пилотирање тестова намењених општој матури биће у 50 гимназија, тестирање за стручну матуру биће у 38 средњих стручних школа, док ће се тестови за уметничку матуру проверавати у три уметничке школе. Пилотирање завршног испита планирано је у 10 средњих трогодишњих школа.

„Државна матура треба значајно да унапреди квалитет образовања, пре свега у средњошколском и високом образовању. Прво пилотирање заказано је крајем октобра, очекујем после 20. октобра да ће се приступити првом пилоту“, каже за Танјуг саветница министра просвете Гордана Косановић.

Она наводи да ће се у првом пилоту, осим државне матуре, пилотирати и завршни испит за трогодишње школе.

Планирано је да се тестирају само задаци и процедуре на нивоу школе, а Косановић појашњава да из безбедносних разлога сада није могуће спровести остале процедуре које се тичу, рецимо, дистрибуције тестова.

За крај маја наредне године је планирано друго пилотирање државне матуре и тада ће бити укључене све школе, а тестираће се и све процедура које би требало да буду идентичне онима моје ће се спроводити на самој матури.

У оквиру државне матуре у гимназијама се полаже општа матура – два обавезна предмета (српски језик, математика) и један са листе општеобразовних предмета.

У средњим стручним школама полажу се, такође, два обавезна предмета (српски језик и математика) и стручни предмет.

Што се тиче уметничке матуре полаже се српски језик и књижевност, један предмет са листе општеобразовних предмета и уметнички предмет.

Проба државне матуре планирана је за пролеће 2022. година.

ТопПрес/ Извор: Танјуг