foto-pixabay.comfoto-pixabay.com

Није најчешћи, али јесте најсмртоноснији рак у гинекологији. Зато на Светски дан борбе против рака јајника и упозорење – у свету годишње оболи 250.000 жена, а умре 140.000. У Србији ту дијагнозу годишње добије око 750 жена, а рак јајника однесе 450 живота.

Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић навела је да је пре неколико дана пунктирала једну цисту, као и да је данас добила резултат који је, на сву срећу, негативан.

Али није увек тако. Дневно у Србији од рака јајника оболе две жене. Лекари ту болест називају тихи убица jер је злочинац подмукао, прикрада се тихо, а убија брзо.

Због тога што 23 процента запослених у Министарству унутрашњих послова чине жене, које свакодневно брину о нашим животима, уз поруку да морају да брину и о свом здрављу, а под мотом „Ухапсимо болест заједно“, на рак јајника упозорено је у просторијама СУП-а у Београду.

„Знамо колико је неопходна и важна превенција за сузбијање и криминалитета и успостављања већег нивоа безбедности саобраћаја, стабилнијег јавног реда и мира, исто је тако и са болести. Због тога је изузетно важно што смо се данас сви овде окупили и напросто радимо на побољшању и промени свести и жена полицајаца и жена у Србији“, истакао је директор полиције Владимир Ребић.

Вршилац дужности директора Института за онкологију и радиологију Србије, проф. др Радан Џодић, поручио је да је важно да жене једном годишње обаве преглед.

„Зато је и моја молба не само због рака јајника него и свих других злоћудних болести да једном годишње макар одете на преглед“, навео је Џодић.

На скупу је пред колегиницама и колегама говорила и Горица Ђокић, која је победила рак јајника.

„Ми се у удружењу ‘Проговори’ не боримо само за здраву популацију, него и за болесне жене. Најзначајније за њих је добар лек, добра савремена терапија како бисмо им продужили живот. Ако то не успемо заједно са државом, наша мисија ће бити половична“, рекла је Ђокићева.

Редован гинеколошки преглед је најбоља превенција, али уколико приметите симптоме попут надувеног стомака, болова у карлици или леђима, учестало мокрите, а све то траје дуже од две недеље, не одлажите посету лекару.

ТопПрес/ Извор: РТС