У Србији се сваке године у просеку код око 4.000 жена дијагностикује карцином дојке. Око 1.600 њих изгуби битку са том болешћу. По смртности од рака дојке, наша земља се налази на другом месту у Европи, одмах иза Црне Горе.

Рано откривен рак дојке је излечив, поручено је са панела „Значај подршке у процесу лечења рака дојке“ који је организован уочи Националног дана борбе против те болести, 20. марта.

Државни секретар Министарства здравља Ференц Вицко указао је на значај примарне и секундарне превенције. Промене стилова живота – престанком пушења, више физичке активности, правилна исхрана, може се смањити настанак малигних болести за 30 одсто.

„Што се тиче секундарне превенције, важно је да се јавимо лекару када нас ништа не боли“, рекао је Вицко и нагласио да се код карцинома дојке промена напипа када је карцином у телу присутан већ две, три године.

То је довољно времена да се превентивним прегледима болест открије када је могуће излечење.

Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић упозорила је да се жене у Србији налазе у средњем ризику од оболевања када је у питању рак дојке, али да су по смртности на високом другом месту одмах иза Црне Горе.

„Један од кључних проблема је што се жене касно јављају на прегледе и болест се дијагностикује касно, обично када је болест већ у трећем стадијуму“, каже Јовановић.

Подсетила да је у току четврти циклус организованог скрининга рака дојке. Током три претходна циклуса која су трајала по две године, откривено је око 850 карцинома дојке.

Директор Клинике за онколошку хирургију Института за онкологију Иван Маринковић указао је да жене после 45 године старости једном у две године треба да обаве превентивне прегледе – мамографију, јер се тако промене могу уочити када су у раној фази, док се не напипају.

„Када се болест открије у раној фази добром хирургијом, радиотерапијом и лековима могуће је излечење“, указао је Јовановић.

Осим хирургије и лекова, женама које се суочавају се тешком болешћу потребна је и психосоцијална подршка у лечењу рака.

Директорка Саветовалишта за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“ Славица Симић каже да су истраживања показала да жене које су биле укључене у рад психотерапијских група чак и у терминалним фазама болести живеле су дупло дуже од оних које су коз болест пролазиле без подршке.

Панела „Значај подршке у процесу лечења рака дојке“ организовали компанија „Авон“ у сарадњи са Фондом Б92.

ТопПрес/ Извор: Танјуг