Овогодишњи Светски дан борбе против рака плућа, 1. август, Србија дочекује као земља са највећом стопом смртности од те болести у Европи, али и као једина земља Западног Балкана која је пре две године увела скрининг програм на рано откривање ове врсте карцинома.

Како је саопштило Удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима“, управо је то и био разлог зашто је Институт за плућне болести Војводине покренуо пилот пројекат раног откривања рака плућа уз подршку Покрајинског секретаријата за здравство, и то у време пандемије коронавируса.

Управник Клинике за пулмолошку онкологију Института за плућне болести Војводине др Горан Стојановић истиче да је рак плућа у великом броју случајева излечив уколико се открије на време.

Такође, наглашава, уколико се тумор одстрани у раном стадијуму, петогодишње преживљавање иде од 66-82 одсто.

„Свесни смо да је решење за смањење смртности рано откривање рака плућа и зато смо и покренули скрининг који подразумева детекцију карцинома плућа помоћу нискодозног скенера, који може уочити мање туморске сенке, које није могуће видети уобичајеним дијагностичким поступцима. Овом методом до сада смо прегледали више од 1.900 пацијената“, наводи Стојановић.

Према његовим речима, код 24 пацијента је откривен карцином плућа који је био асимптоматски, а код 50 одсто њих у почетном стадијуму.

Скринингом су обухваћене високоризичне групе у које спадају особе старије од 50 година, пушачи, као и они који имају породичну историју оболевања од рака плућа или друге хроничне плућне болести.

„Земље које већ спроводе LDCT скрининг смањиле су морталитет од рака плућа и до 40 одсто“, објаснио је Стојановић.

Он наводи да статистика показује да је у последњих 10 година било само девет одсто непушача међу оболелима, 27 одсто бивших пушача, а највише је било активних пушача, чак 66 одсто.

Међутим, истиче да забрињава податак да се укупан број оболелих повећао за 12 одсто, а број оболелих жена за 55 одсто, чему је, каже, допринело и што готово 40 одсто грађана пуши.

Оља Ћоровић из Удружења за борбу против рака плућа „Пуним Плућима“ напомиње да је рак плућа постао готово јавно здравствени проблем и да је потребно да тај скрининг програм не остане само пилот пројекат, већ да прерасте у националну стратегију државе.

Карцином плућа представља водећи узрок смртности од свих малигнитета како у свету, тако и у Србији, док број оболелих расте сваке године.

Од ове врсте рака, у Србији сваке године оболи готово 7.000, а умре више од 5.000 особа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг