foto ilustracija, profimedia alamyfoto ilustracija, profimedia alamy
Око 63 милиона динара бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике добио је шумадијски округ, град Крагујевац и општине Аранђеловац, Рача и Кнић од ресорног министарства за реконструкцију и опремање предшколских установа.

Предшколска установа „Нада Наумовић“ у Крагујевцу у години када обележава седамдесети рођендан постојања обнавља просторије и централну кухињу која ће моћи да прави и до 5.000 оброка за вртиће и основне школе.

„У питању је реконструкција вртића „Бамби“, централне кухиње у којој се припремају оброци за децу целе предшколске установе „Нада Наумовић“, као и зграда у којој је смештена цела администрација. Централна кухиња коју ћемо добити након реконструкције биће савременија, пространија и усклађена са захтевима ХАСАП програма“, каже Милка Симић, директорка предшколске установе „Нада Наумовић“.

Прилику да користе оброке из обновљене кухиње чији се завршетак радова очекује у марту имаће и приватни вртићи.

„Ја бих се посебно усмерила на важност централизованих кухиња где ће се правити храна за све институције предшколских установа у Крагујевцу. Такође је јако важно што ће се адаптирати простор и кухиња на Копаонику јер извођење наставе тамо и боравак деце на Копаонику је традиционално битно за Крагујевчане, њихове породице и наше малишане“, истиче Славица Ђукић-Дејановић, министарка без портфеља за демографију и популациону политику.

„Ми нисмо имали изградњу нових установа али је много средстава уложено и биће уложено кроз пројекте које радимо или из буџета града Крагујевца или средствима Владе Републике Србије у образовни систем. Ми смо и одавно рекли да су нам приоритет деца“, наглашава Радомир Николић, градоначелник Крагујевца.

Град Крагујевац обезбедио је за своје пројекте 20 одсто од добијених средстава, а поред бољих услова у вртићима радиће се и на едукацији деце кроз програме здравствене заштите.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Ана Ребић