У Србији сваки шести пар има проблема са зачећем, а у решавању тог проблема значајно би требало да допринесу нова правила у процесу вантелесне оплодње (ВТО), односно проширена права за парове у процесу ВТО, а на иницијативу Републичког фонда за здравствено осигурање.

Директорка РФЗО-а Сања Радојевић Шкодрић подсећа да се проширена права односе на све парове који желе да путем ВТО добију друго дете, а већ имају једно, без обзира да ли је оно добијено из поступка вантелесне оплодње или не.

„Такође, новина је неограничен број криоембриотрансфера за прво дете, као и неограничено замрзавање ембриона и за прво и за друго дете, а све о трошку државе“, рекла је Шкодрић за Танјуг.

Вантелесна оплодња се на терет средстава обавезног здравственог осигурања, може урадити у шест државних и у 13 приватних установа, што је за две више него у претходној години.

Обезбеђено је и лечење неплодности код мушкараца, а Сандра Јовановић из Удружења „Шанса за родитељство“ рекла је за ТВ К1 да је велики број младих мушкараца који се јављају са различитим проблемима у вези са стерилитетом.

Они раније нису могли да о трошку државе и Фонда учествују у поступку вантелесне оплодње и лечења неплодности.

„Сада је то, срећом, промењено. Добра је вест и што је за прво дете одобрен неограничен број покушаја ВТО, уз одређене критеријуме“, рекла је Јовановић.

Према рецима уролога др Александра Милошевића, једнак је број мушкараца и жена који се суочавају са репродуктивним изазовима.

Појаснио је да анализе изгледају тако што се прво у лабораторијским условима уради спермограм и ако се не пронађу сперматозоиди иде са даље у дијагностику, а потребне су и хормонске анализе и генетско испитивање.

Додао је да се данас мушкарци суочавају са већим проблемима него пре, на пример, 20 година, а разлог је, каже, у начину живота.

„Када се дуго седи за компјутером тада се мање лучи тестостерон, јер нема природне потребе за акцијом. Због тога се ствара и мањи број сперматозоида. То су најосетљивије ћелије у телу. И стрес не велики непријатељ“, рекао је Милошевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг