Републички фонд за здравствено осигурање закључио је и ове године уговоре са приватним здравственим установама за пружање услуга вантелесне оплодње, операције катаракте, хипербаричне медицине, као и са приватним апотекама за 2023. годину.

Осигураници РФЗО вантелесну оплодњу о трошку Фонда могу да обаве у 15 приватних клиника, што је за две више него претходне године.

Операцију сенилне и пресенилне катаракте ове године могу да обаве у 26 приватних болница, међу којима су и две нове.

За услуге хипербаричне медицине РФЗО има уговор са 10 приватних здравствених установа.

Понуду за закључивање уговора са РФЗО досад је предало и око 800 приватних апотека, у којима осигураници могу да преузму лекове који се издају на рецепт.

Право на вантелесну оплодњу о трошку обавезног здравственог осигурања имају жене до 45 година и то неограничен број покушаја за прво дете, односно два стимулисана покушаја и три криоембриотрансфера за друго дете.

Вантелесна оплодња на терет РФЗО омогућена је и уз помоћ донираних репродуктивних ћелија три стимулисана поступка и три криоембриотрансфера уз један увоз материјала, за жене до 45 година.

Пријављивање за ВТО са донираним ћелијама обавља се преко е-Управе.

За прва два месеца од покретања ове услуге, преко е-Управе се до сада пријавило више од 600 жена. РФЗО је 2022. на ВТО упутио око 8.500 парова, што је око 1.500 више него 2021. године.

Детаљан списак приватних установа у којима се могу обавити услуге на терет обавезног здравственог осигурања објављен је на сајту РФЗО.

РФЗО подсећа да се наведене услуге могу обавити и у државним здравственим установама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг