Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да ће Пројекат државне матуре бити реализован 2023/2024. године и оценио да је тај пројекат реформски искорак у нашем образовном систему.

Ружић је, на завршној конференцији Пројекта државне матуре у Београду казао да се о државној матури говори од 2009. године и да је део статегије образовања већ 10 година, додајући да је тај пројекат у интересу будућих академских грађана, односно свршених средњошколаца.

„Омогућава једнакост и правичност и да у познатом окружењу, у својим матичним школама свршени средњошколци полажу државну матуру, као и да из својих матичних школа аплицирају за више високошколских установа на државним или приватним универзитетима у Србији“, казао је Ружић.

Како је планирано пројекат државне матуре биће завршен у јануару 2023. године, а институције система ће у наредном периоду наставити са реализацијом припремних активности за увођење државне матуре.

„Тај пројекат је један од најбољих начина да добијемо и критеријум

квалитета стеченог знања и сертификацију стеченог знања за време средњошколског образовања. Поред те сертификације имамо и селекцију и квалификацију, односно пролазност на одређене високошколске установе“, навео је Ружић.

„Сви би требало да се ставимо у њихову позицију и да из њихове перспективе сагледавамо шта њима та државна матура доноси. Она ставља у једнак положај све оне који буду желели да се упишу на високошколске установе“, казао је Ружић.

Ружић је захвалио Европској унији на експертској и финансијској помоћи током протекле четири године рада на том пројекту.

Заменица шефа делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева навела је да увођење државне матуре у наш образовни систем представља потенцијал да се побољша квалитет и једнакост образовања за све студенте и особе које су део процеса учења.

„Очекује се да исход ове реформе буде ојачање свих младих људи у њиховом академском и каријерном развоју као једном успешном и испуњавајућем систему запошљавања и систему живљења“, навела је Халачева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг