pixabay-foto

Није пракса у свету да се тестови за малу матуру допремају под оружаном пратњом, него су укорењене лоше навике у Србији упутиле власт да буде строжа него што треба, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.
У свету нико не износи тестове у горњем и доњем вешу, не продаје их на улици за 10-20 евра, нити тамо помаже деци да преписују, рекао је Шарчевић за „Политику“, напомињући да све то имате код нас и да је то наследио, као и лоше конципирану малу матуру.

„Повећали смо број поена који ђаци могу освојити на тестовима и увешћемо строжију контролу“, каже он. „Ја ћу у 10 одсто школа ове године тражити да, уместо наставника, директор и његов тим надзиру мали матуру и директно одговарају за регуларност“, казао је министар просвете, наводећи да ће ангажовати и све своје помоћнике и начелнике како би се спречило преписивање.

Према његовим речима, наставници могу очекивати и два повећања плате годишње.

„То није моја реченица, већ председника и премијерке. Од 1. јануара уводимо обрачун зараде према платним разредима, што значи награђивање наставника према знању које стекну њихови ученици“, рекао је Шарчевић.

ТопПрес/ Извор: Политика