У припреми је више сценарија за комбиновану наставу која би од септембра могла да почне у основним и средњим школама у Србији, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Он је најавио да се ових дана наставља снимање часова за онлине наставу, у случају да корона вирус буде присутан на почетку нове школске године

Шарчевић је казао да се тренутно утврђују капацитети основних и средњих школа, као и високих школа и факултета, за модел комбиноване наставе која би подразумевала да ученици наизменично једне недеље иду у школу, а друге прате онлине наставу.

„Такав је приступ у Немачкој и Словенији, јер се претпоставља да вирус неће бити јак на почетку јесени, али ми то не знамо. Зато настављамо да снимамо наставу, а тимови школских управа у четвртак су у Сомбору“, рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

Оњ казао да такав модел наставе није проблем за старије основце, средњошколце и студенте, али је скренуо пажњу да ученици нижих разреда по закону не смеју да остају сами код куће.

„Ако није ванредно стање, родитељи аутоматски нису код куће и не могу да буду са децом“, навео је Шарчевић.

Министар је казао да се настава у једној смени тренутно изводи у 204 основне школе и да ће бити уведена у још 262 школе.

„То значи да би настава могла да се изводи у скоро трећини школа без проблема, али са много мање деце у школама“, рекао је Шарчевић.

На питање зашто се, ако је циљ да је мање деце у школама, законом не уреди да одељења имају највише до 15 ученика и запосли више наставника у основним школама, Шарчевић је казао да постоје педагошки стандарди и да нигде у свету не постоје одељења са тим бројем ученика, „осим где је нужда“.

„Да би тако нешто спровели треба имати довољно новца да се запосли већи број наставника, а ми их немамо довољно за многе предмете. Сем тога, треба имати и простор за то“, казао је министар.

Додао је да ће настава у једној смени бити уведена и у 80 средњих школа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг