Топола – Саша Савић (52) за себе каже да је пољопривредник, али највише је опредељен сточарству. Никада није напустио родно село Белосавце и каже да нема тих пара за које би отишао са родног прага. Његова мини фарма броји око 20 грла крупне стоке и то углавном аутохтоне расе.

„За наше старе расе сам се одлучио првенствено да не би заборавили одакле потичемо. Те расе су биле основа развоја сточарства на жалост смениле су их хибридне расе које одликује брз прираст. Све се свело на брзу зараду, да се што пре достигне потребна килажа и да се то продаје не би ли зарадили. Ја нисам присталица тога и одлучио сам да гајим домаће и здраво. Имам шест грла Подолца, осам крава наше Сименталске расе, осам коња. Гајим и Мангулицу и Моравку“, рекао је за ТопПрес Саша Савић.

Саша за своје домаћинство сам припрема храну и обрађује 12 хектара ораница. Поменуте расе се одликују споријим прирастом али квалитетнијим месом. Њихово месо је здравије а млеко кобиле чак и лековито.

Саша Савић поред Подолца, фото: ТопПрес

„Хибриди свиња који су овладали нашим тржиштем за шест месеци достижу 120 кг, то месо не може бити квалитетно као месо Мангулице која је нон стоп у шетњи, храна коју једе је разноврсна, природна нема адитива, концентрата. Ја моје животиње храним кукурузом, пшеницом, житом, све што отпадне из домаћинства из кухиње, паша, жир, трава, отпад из баште. Млеко кобиле је лековито и ја сам то доказао више пута. Деца која имају асму или бронхитис, употребом кобиљег млека за девет дана видеће ефекте“, открива Савић.

Он тврди да деца треба да користе  наштину неварено кобиље млеко девет дана, потом пауза па поново. Асма и бронхитис употребом овог млека постаће прошлост додао је Саша.

Савић планира да на своју мини фарму доведе  Бушу и неколико магараца. Велику подршку и помоћ има од три сина који су каже уз њега заволели животиње и у свему му помажу.

ТопПрес

Мангулица, фото: ТопПрес