Сезона полена почела је још у фебруару, а подаци Агенције за заштиту животне средине тренутно показују да постоје прекограничне вредности полена код чемпреса и тисе, док се у наредном периоду очекује цветање брезе која представља један од највећих алергена, изјавила је руководилац групе за мониторинг и стање алергенског полена у тој агенцији, Мирјана Митровић.

Митровић каже за Танјуг да подаци показују да је полен присутан и код још шест врста дрвећа, а да се у наредном периоду очекују изузетно високе вредности полена код брезе, за шта људи треба, каже, да се сада припремају.

„Сада је време да се припремају људи који знају да су алергични на полене дрвећа за критичне вредности које предстоје“, упозорила је Митровић.

Истиче да Агенција за заштиту животне средине има 26 мерних места која покривају веће градове у Србији, а у којима се стално врше мерења концентрације полена дрвећа.

Наводи да се од 1. фебруара до 1. новембра смењују врсте полена и да у овом периоду није „актуелно“ свих 25 алергених врста, због чега је важно да људи буду информисани и прате мерења како би знали која врста полена је присутна.

„Мало је људи који су алергични и у овом периоду и у периоду лета и јесени, због тога је важно имати информацију и знати који полен је заступљен“, казала је Митровић.

Митровић каже да се људи који су алергични на полен у овом периоду највише распитују о резултатима мерења на Златибору са намером да избегну периоде цветања брезе или да припреме адекватну терапију у случају повећане концентрације алергена.

„Мерења још нису кренула, јер смо имали снежни прекривач, али са првим данима априла имаћемо за суграђане и ту врсту информација јер многи желе да знају како да се припреме за боравак на тој планини“, истиче Митровић.

Алерголог, др Рајица Стошовић са Клинике за алергологију и имунологију КЦС, каже да скоро трећина опште популације пати од некога облика дисајних алергија међу којима су и алергије изазване поленом дрвећа.

„Код особа које имају преосетљивост на те врсте полена долази до алергијске кијавице, упале режњача, а код одређеног броја пацијената јавља се гушење, отежано дисање, свирање у грудима“, казао је Стошовић.

Истиче да полени брезе и леска код осетљивих особа изазивају симптоме као што су кијање, цурење носа, пецкање у очима, сув кашаљ, стезање у грудима, отежано дисање, а да постоје и индиректни симптоми алергије као што су умор, малаксалост, исцрпљеност и неиспаваност.

„Такве осетљиве особе нису способне за реалне физичке активности, активности на послу, школи, тако да је квалитет живота код њих драстично нарушен“, казао је Стошевић.

Др Стошевић је упозорио све људе који имају такве симптоме, а који се понављају сваке године да се обавезно јаве лекару како би кренули у процес лечења алергије.

Додао је да су многи људи склони да путем интернета и савета траже начин да лече алергије и истакао да је такав приступ потпуно погрешан, јер тако могу да доведу до још већих компликација.

„Такав начин лечења свакако није ефикасан и није прихватљив јер може имати за последицу губитак контроле болести, а тај губитак контроле подразумева интензивни пораст интензитета дисајних тегоба које могу да иду до тере мере да могу да изазову напад гушења“, казао је Стошевић.

Казао је да у периодима веће концентрације полена људи треба да примене неке мере како би се заштитили од алергије, па тако наводи да је потребно избегавати директан контакт са алергенима, затварати прозоре рано ујутру и током дана, а отварати касно поподне и ноћу.

„Након повратка из природе сву гардеробу треба опрати и очистити од полена, а пре изласка у природу треба узети одговарајућу терапију“, истиче Стошевић.

Према његовим речима, иако су превентивне мере корисне за заштиту од алергије нису трајно решење, па је неопходно да особе које имају алергију добију адекватну терапију у облику таблета и спрејева, а у неким случајевима користи се такозвана „вакцина“ за алергије.

„Трећа стратегија је примена имуно терапије или код пацијената позната као вакцина за лечење алергије. Ова стратегија има улогу да отклони узроке настанка алергије, да спречи њихов настанак и да отклони симптоме алергије дисајних путева“, поручио је Стошевић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг