arhivska fotografija, foto tanjugarhivska fotografija, foto tanjug

Скупштина Србије наставиће данас расправу о више законских предлога, међу којима је Предлог закона о пресађивању људских органа.

Пунолетном грађанину Србије се пружа могућност да забрани, у писаном или усменом облику, даривање својих органа као и могућност породици да то учини уколико се умрли члан о томе није изјаснио, рекао је образлажући закон министар здравља Златибор Лончар.

На дневном реду су и Предлог закона о људским ћелијама и ткивима, као измене Закона о психоаткивним контролисаним супстанцама.

Такође, народни посланици разматраће и два предлога одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, које је поднео Високи савет судства, као и Предлог одлуке о престанку функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Неготину и Предлог одлуке о избору чланова Комисије за контролу извршења кривичних санкција, које је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Расправљаће се и о Предлогу закона о потврђивању Додатног протокола између Републике Србије и Међународне агенције за атомску енергију уз Споразум између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Међународне агенције за атомску енергију о примени гарантија у вези са Уговором о неширењу нуклеарног оружја, које је поднела Влада, саопштено је из парламента.

На заседању ће бити разматрани Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднела председник Народне скупштине Маја Гојковић и Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група Српска напредна странка.

Пре наставка седнице биће одржана Посебна седница на којој ће се народним посланицима обратити председник Представничког дома Арапске Републике Египат Али Абдел Ал.

ТопПрес/ Извор: Танјуг