Топола – За Тополу многи кажу да је Српска Тоскана, јер у овој малој општини је све више хектара под виновом лозом. Такође, многа сеоска домаћинства отварају своја врата за туристе и Топола свој развој базира на пољопривреди и туризму. То је била водиља и нашој саговорници када је одлучила да вишак крављег млека из сопствене производње прерађује у качкаваљ.
„Имамо наше краве и свакога дана од њих добијемо око 50 литара млека. Један део свекрва преради у домаћи традиционални сир а остатак ја у качкаваљ. Сасвим случајно сам то почела, прво за нас у кући, ајде да пробам. Mеђутим, свима се свидело и онда сам почела и за наше пријатеље, рођаке, потом и за продају тако да је то сада већ мали бизнис који планирам Боже здравља да развијем још више уколико купци и даље буду заинтересовани“, прича за ТопПрес Славица Грујичић из Тополе.
Поступак припреме качкаваља није ни мало једноставан и Славица нам објашњава да јој овај посао одузима доста времена, па поред својих редовних обавеза у кући, већи део дана проводи припремајући качкаваљ.
„Млеко прво морам термички обрадити, након разливања и истискивања ваздуха он се суши. За време сушења треба да сазри и пар пута се мора окренути да би вишак влаге изашао из сира. Након тога приступамо процесу вакумирања и тако припремљен качкаваљ може да стоји неколико месеци. Једина да кажем мана мојих качкаваља је само та што нису топиви и не могу се користити за пицу, они су искључиво дегустациони, лепо се рендају, секу и јако су декоративни. Углавном се користе за разне салате, дегустације и у предјелима изгледају фантастично“, каже Славица.
Ова вредна домаћица у својој малој производњи отишла је корак даље и од обичног качкаваља направила још неколико различитих укуса. Истиче да се сви подједнако добро продају и да су купци за сада презадовољни.
„Прво сам правила обичан качкаваљ а онда сам одлучила и да га мало одимим, тако да поред те две врсте имам и са додацима различитог сушеног биља, рузмарин, мирођија, затим са љутом туцаном паприком. Водили смо рачуна и о паковању, вакумирани су и имају етикету тако да могу пар месеци да стоје. Продајемо различите величине и паковања, некада су то комбинације свих укуса или појединачни углавном људи доста купују“, рекла је Грујичић.
Цена овако припремљених качкаваља из домаће производње је 700 динара по килограму.
Поред њих Славица припрема и паприку у павлаци а како каже планира у будућности да прошири палету домаћих производа које би понудила својим купцима.
ТопПрес