foto tanjug dimitrije gollfoto tanjug dimitrije goll

Концепт мале матуре биће промењен у потпуности, најавио је министар просвете Младен Шарчевић и додао да је у два округа било неправилности на завршном испиту те да ће у њима бити смењени сви одговорни, почев од начелникâ школских управа.

Младен Шарчевић је нагласио да су ове године под посебном лупом биле четири школске управе због неправилности на завршном испиту претходних година – Пчињски, Рашки, Јабланички округ и подручје Косова и Метохије.

„Имали смо дивљање у Јабланичком и Косовскометохијском округу. На Косову не можемо остварити пуну контролу и увид и ту могу да зажмурим на једно око, али у Пчињском ћу предузети мере“, рекао је Шарчевић.

Он је нагласио да је тражио комплетне извештаје са завршног испита и да ће бити промењени начелници школских управа, али и директори у школама где је било злоупотреба.

Министар просвете изјавио је да, уколико се модул за дипломираног ди-џеја при Универзитету „Мегатренд“ користи само као маркетинг за постојећи програм Факултета за културу и медије, онда не мора да пролази акредитацију, у супротном су у обавези.

„Ако је основни програм за културу и медије тог факултета при Универзитету ‘Мегатренд’ мало променио материјале и користио само као маркетинг за постојећи програм, онда је то у реду и не мора да пролази тврде процедуре“, рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

У супротном, ако је то нови програм, мора да уђе у редовну процедуру акредитације, појаснио је министар и подсетио да је Национално акредитационо тело у завршној фази формирања и да ће до почетка академске године имати прилику само да реши питање акредитације Катедре за германистику у Нишу и ИТ програм Економског факултета у Београду.

Министар није желео да коментарише саму идеју уписивања бруцоша који ће сутра моћи да се похвале дипломом ди-џеја.

„Неко је мислио да је то добро. Колико чујем 90 студената је уписано, значи да је неко погодио тему“, рекао је Шарчевић.

„Нећемо смањивати фонд часова страних језика“

Држава нема намеру да смањује фонд часова страних језика, изјавио је Шарчевић и додао да ће други страни језик, који је сада изборни предмет, бити оцењиван нумерички и улазити у просек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг