Стопа рециклаже у Србији је око 15 одсто, од чега мање од два одсто је кућни отпад, док је у Европској унији 48 одсто, речено је данас на семинару о одрживом управљању отпадом у оквиру пројекта Екоопштина, уз податак да око 80 одсто комуналног отпада заврши на депонијама.

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар рекао је на отварању семинара да је он посвећен одрживом управљању кућним отпадом и има за циљ да омогући размену најбољих пракси у корист општина у Србији. Према његовим речима, семинар је намењен да одговори потребама локала. Кошар је изразио убеђење да ће програм који је већ успешан у Пољској и Бугарској, исто постићи и у Србији.

Помоћница министра за заштиту животне средине Сандра Докић представила је пројекат одвајања отпада који ће се од 30. маја спроводити у четири пилот региона: Мачва, Пирот, Дубоко и Панчево који обухватају 17 општина, где се генерише више од 200.000 тона отпада, како он не би сав завршио на депонијама. Биће подељено 26 возила и 90.000 контејнера и канти за одвајање смећа.

За пројекат је Европска унија обезбедила шест милиона евра и Шведска пола милиона евра, а 1,8 милиона је национално финансирање.

Амбасада Француске у Србији покренула је 10. маја 2022. Конкурс за одрживе градове „Екоопштина“ који има циљ стварање платформе за сарадњу локалних власти, компанија и институција у борби против климатских промена.

Биће одржана четири тематска семинара у Београду и Новом Саду за представнике локалних самоуправа, како би се унапредили капацитети локалних власти.

Пројекат „Екоопштина“ је осмишљен да се градови и општине подрже како би одиграли своју улогу у еколошкој транзицији у Србији.

Конкурс је отворен је до 30. јуна 2022.

ТопПрес/ Извор: ФоНет