Србија забрањује додавања шећера у сокове

Србија забрањује додавања шећера у сокове

Домаћи произвођачи налазе се пред новим захтевима, а један од њих, вероватно за купце и најважнији, јесте забрана додавања шећера у воћне сокове. У „Службеном гласнику” недавно је објављен нови правилник о воћним соковима и сродним производима који намеће нова знатно ригорознија правила за ову индустрију. Ипак, произвођачима је дат дуг рок за прилагођавање јер ће прописи почети да се примењује тек од 1. јула следеће године, преноси Политика.

У делу правилника који се односи на дозвољене састојке, уведена су нова правила из Директиве 2012/12/ЕУ, као што су она које се односе на додавање шећера. Овај састојак као додатак више неће бити дозвољен у воћним соковима, воћним соковима од концентрисаног воћног сока и воћним соковима у праху. Због тога ће бити забрањене и изјаве на амбалажи које се често употребљавају, попут „без додатог шећера”.

Додавање шећера, меда или заслађивача толерисаће се само у производњи нектара, и то у количини до 20 одсто укупне масе готовог производа.

Ова европска директива усвојена је још 2012. на тржишту уније због бриге о здрављу грађана и покушаја да се смањи унос шећера. Воћни сокови чине десет одсто свих безалкохолних пића која се продају у ЕУ. Удео сокова направљених од концентрата је 87,6 одсто, док 12,4 чине чисти воћни сокови.

Према саопштењу Европске комисије, сокови који су до тада могли да се нађу на полицама у супермаркетима могли су да садрже и до 150 грама шећера по литру, а исти случај је и у Србији.

Новим правилником који је усаглашен са европским утврђују се и минимални захтеви квалитета за воћне сокове. Рецимо, које воће може да се користи као сировина и колики су минимални удели, састојци који могу да се додају, технолошки поступци производње, методе за испитивање квалитета производа, као и захтеви за означавање производа.

ТопПрес/ Извор: Политика