Чачак – Око 40 камиона бројних српских превозника тренутно се налази на граничном прелазу  Ђаково, између Украјине и Румуније, где су већ од петка онемогућени да пређу у суседну земљу, јер како тврде, украјинске власти су забраниле излазак руске робе из њихове земље.

„На овом граничном прелазу имамо један наш камион, који се ту налази од петка и који превози руску робу за Србију. Како нам је рекао наш возач, украјински цариници не дозвољавају излалзак руске робе, али и да се расплет ове ситуације очекује данас, када ће им бити саопштено да ли ће возила бити пуштена да изађу са робом или ће бити извршен претовар и заплена руских производа, а потом и пропуштање возила”, казао је за РИНУ диспечер чачанске фирме „Еуролајн” Владе Лужанин.

Према његовим речима иста ситуација је и на граничном прелазу Чоп између Украјине и Мађарске, као и на прелазу Јагодин на граници са Пољском.

„На прелазу Јагодин налази се један наш камион са робом у извозу за Русију, такође је врло могуће да ће и та роба бити конфискована, уколико данас не буде другачије одлучено”, истакао је Лужанин.

Он је нагласио да су сви возачи безбедни, имају довољно, новца и хране и да са нестрпљењем очекују данашњу одлуку украјинских власти, као и да су гранични прелази закрчени људима углавном млађе животне доби који желе да напусте Украјину.

„Оно што су нам наше колеге возачи пренели јесте да Украјину смеју да напусте само мушкарци старији од 60 година, док се на жене изгледа тај пропис не односи”, закључио је Лужанин.

 

ТопПрес/ РИНА