Ситуација у Србији је на граници коју може да издржи здравствени систем, истакао је данас директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић.

Стевановић је, након састанка директора ковид болница са министром здравља, рекао да је први закључак тог разговора да ситуација није уопште лака, да су места на граници попуњености за ковид болеснике.

„Имамо обезбеђена места за 24 сата, а иза тога мора да се отаврају нови капацитети, јер се прилив болесника не сманује већ данима“, објаснио је он у изјави новинарима.

Рекао је да број пацијената на интензивној нези непрестано расте, као и да се користе велике количине кисеоника.

„Ситуација је на граници коју може да издржи здравствени систем“, подвукао је он.

Стевановић је указао и да постоји велики број болесника који су све млађи, са све тежим клиничким сликама, који долазе након седам, осам дана лечења у кућним условима.

Указао је да су од почетка епидемије једине мере које дају резултате у смањивању оболелих дистанца, маска и вакцинација, а да је проблем што је доказано да се те мере не примењују довољно.

Такође, навео је да је закључак састанка да се упути апел, захтев или молба да се покрене иницијатива да вакцина постане обавезна за здравствене раднике.

„Тиме бисмо прво заштитили здравствене раднике, повећали степен заштићености пацијената који се лече од ковида и оних који се лече од других болести, а дали бисмо замах даљој вакцинацији становништва“, објаснио је он.

Упитан да ли се може очекивати да Кризни штаб попусти мере, Стевановић је одговорио:

„На граници смо попуњености капацитета интензивних нега. Селтерс се припрема да уђе у ковид режим, и то ће бити најкасније у петак за град Београд, а остале болнице, као што су Чацак и Нови Пазар већ имају припремљене капацитете ако буде растао број пријема. Толико о могућности да се мењају мере“.

Указао је да сваки регионални центар има једно до два одељења у потпуној примени, а да ли ће бити само то или више објеката који ће ући у ковид систем зависи само од пријема пацијената.

Када је реч о идућој седници Кризног штаба Стевановић је казао да није заказана, и констатовао да њих чешће заказују преко медија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг