Стиже пролеће а ласта још увек нема, данас је њихов Дан

Стиже пролеће а ласта још увек нема, данас је њихов Дан

Топола – У сусрет пролећу,  19. март се у свету слави као Дан ласта,  обележавање овог дана је започело још у 18. веку. Свима драге птице, познати весници пролећа, настањују скоро све континенте.  Ласте су одувек биле симбол љубави и младости, чак су породице сматрале да је велика срећа када ласте свију  гнездо испод њиховог крова.

Иако сутра календарски почиње пролеће, ове птице још увек нису стигле у Шумадију, а њихов долазак  бројни домаћини нестрпљиво ишчекују.

„Од детињства памтим да су са првим данима пролећа ласте долазиле у  гнездо које су свиле у нашој штали. Прво их приметимо пар дана да се летају око зграде, сакупљају материјал за израду гнезда, проверавају да ли им је ту безбедно и онда их видимо да су се сместиле. Некада праве ново гнездо а некада су у старом, углавном сваке године се враћају на исто место и увек нас обрадују својим доласком“, каже за ТопПрес Бојан Мијаиловић.

Ласте су повезане са људима јер користе њихове грађевине за изградњу  гнезда. Хватају инсекте у лету и храни се њима, па је због тога ова птица изузетно цењена код човека.

ТопПрес

Долазак ласта сви нестрпљиво чекају, фото: ТопПрес

KOMENTARI