Kако ће се славити једна од највећих српских слава код Срба, Ђурђевдан, интересује све који желе да прославе ову славу. Према речима епидемиолога Бранислава Тиодоровића, на данашњој конференцији за новинаре, било би добро да се Ђурђевдан слави у кућним, како је рекао, породичним условима.

– Јасно је да је то један велики ризик. Можда ћемо сутра знати да кажемо прецизније податке – рекао је Тиодоровић.

Он је навео да се до 5 посто позитивних сматра контролисаном ситуацијом. На овај податак надовезала се докторка Дарија Kисић Тепавчевић која је рекла да је на данашњи дан проценат позитивности мањи од 5 посто, али да треба да имамо континуитет оваквих резултата.

– Ово су позитивни показатељи, али вирус итекако циркулише у нашој популацији, па све морамо да препустимо нашој личној одговорности, да свако појединачно настави да се пази – рекла је Kисић Тепавчевић.
Брине нас понашање народа

– Опрез увек постоји, оправдан је, брине нас понашање народа, може се лако десити кад уочимо да је дошло до нечега што није добро, да све вратимо на старо – рекао је доктор Тиодоровић и рекао да су све мере ублажавања производ онога што се у Европи спроводи и нису изазване никаквим притисцима.

– Ако се сви понашају сходно препорукама имаћемо контролисану ситуацију – сматра он. – Али клиничари имају своју реч, да ли се смањује број оболелих, посебно тежих случајева, донели смо одлуку на основу свих показатеља.

– Водимо прво полувреме, а онда уђемо у друго опуштено, па дамо шансу противнику, е сад не смемо да му дамо шансу -навео је Тиодоровић.

Први мај

Kада је у питању Први мај и евентуално попуштање мера, према речима Дарије Kисић Тепавчевић, став струке је ту јасан.

– Ми смо по том питању ригидни и непопуларни, али каква ће бити одлука државног врха, не знамо – рекла је др Kисић Тепавчевић. – Апелујемо на све вас да се понашате одговорно према себи и породици и да се стрпимо још мало да испратимо овај вируис што пре – навела је др Kисић.

ТопПрес/ Извор: Новости