Милијарду људи годишње оболи од сезонског грипа, док од тог броја 650.000 заврши са смртним исходом, а према резултатима Централе за превенцију и контролу болести у Америци вакцина против грипа годишње спречи 105 хиљада хоспитализација.

Поводом вакцинације против сезонског грипа данас у Београду су се окупили представници струке како би указали на значај, предности и ефекте вакцинације у свету пандемије.

Имунолог др Милош Марковић поводом предстојеће сезоне респираторних инфекција рекао је да се не зна каква ће бити епидемиолошка ситуација.

„Незахвално је нешто прогнозирати и нико не зна каква ће бити наступајућа сезона грипа, али постоје наговештаји да ће ова сезона бити далеко озбиљнија по питању вируса грипа, од претходне“, рекао је Марковић.

Он је истакао да је важно да се грађани одлуче на имунизацију против грипа, с обзиром на то да се он преклапа са пандемијом корона вируса те може изазвати велике компликације, нарочито код рањивих група пацијената.

Најавио је да су вакцине против грипа доступне од половине октобра те да је пожељно да их приме и млади без обзира на то што је њихов имунитет јачи, како би се спречило ширење вируса и његова мутација.

Рекао је да вакцине против ковида и сезонског грипа не утичу једна на другу и не стварају комликације, као и да се препоручује да због веће заштите грађани приме обе врсте вакцина.

„Идеално је да прође две недеље од друге дозе имунизације против ковида да би се примила вакцина против вируса грипа,“ рекао је он и додао да према истраживањима нема нежељених ефеката приликом мешања вакцина.

Инфектолог проф. др. Горан Стевановић истакао је важност имунизације против обе болести и објаснио да је до једини исправни пут да се спрече тешки облици болести.

„Преклапање ова два вируса захтева дозу опреза јер се у Италији показало да су пацијети код којих су оба вируса била присутна имали компликације и тешку клиничку слику,“ рекао је Стевановић.

Истакао је да вакцине помажу у томе да се избегне ширење вируса, оболевање и компликације које воде до фаталних исхода.

Нагласио је да су највећи преносиоци вируса особе са јачим имунитетом који „болест носе на ногама“ те да је за свеопште добро важно да сви приме вакцину како против ковида, тако и против сезонског грипа.

Стручњаци су сваки у односу на своју делатност истакли најрањивије категорије друштва, којима се најпре препоручује имунизација, пошто имају предиспозиције за теже облике болести.

Кардиолог др. Срђан Бошковић навео је да је доказано да је вирус грипа повезан са инфарктом миокарда, али и да су рижична група пацијенти са хипертензијом и операцијом срца.

Гинеколог др. сци Александра Новаков позвала је труднице да приме вакцину против грипа како би заштитиле себе и бебу, истичући да нежељених ефеката на сам плод нема.

ТопПрес/ Извор: Танјуг