Седница Кризног штаба за борбу против корона вируса биће одржана сутра у 15.00 часова, а на њој ће бити размотрена епидемиолошка ситуација након што се већ неколико дана евидентира петоцифрени број новозаражених.

Данас је пријављено рекордних 13.753 нових случајава заражених ковидом-19, а од почетка недеље тај број креће се око 13 000 новозаражених дневно.

Лекари упозоравају да је претходних дана услед ширења омикрон соја повећан притисак на ковид амбуланте, што се може видети и по све дужим редовима испред њих.

Микробиолог Миланко Шеклер процењује да Србија још није достигла пик када је у питању број новозаражених и апелује да се нађе неко решење, јер су дијагностички капацитети ограничени и претрпани, као и ковид амбуланте.

Због овакве ситуације многи градови су отказали масовне дочеке православне Нове године.

Ипак, према писању медија, не очекује се доношење нових епидемиолошких мера, иако ће, вероватно, медицински део Кризног штаба инсистирати на 24-часовним ковид пропусницама, скраћивању радног времена продавница и смањењу броја дозвољених људи у затвореном простору.

Кризни штаб би требало да донесе одлуку о школском распусту, а медији наводе да распуст вероватно неће бити продужен и са наставом би се наставило 24. јануара. Према њиховим сазнањима, могло би да буде одлучено да деца до петог разреда имају комбиновану наставу, а остали и средњошколци онлајн.

Председник Србије Алексадар Вучић рекао је синоћ на РТС да мисли да је држава урадила све што је могла и да је омикрон немогуће зауставити.

„Немогуће је, све време је то борба на ивици, мора да постоји и лична одоговорност негде. Ако знате да сте заражени, немојте да заражавате друге људе. Урадили смо све што смо могли, али морамо и да живимо и радимо“, поручио је председник Србије и предложио да Сајам не буде пункт за вакцинацију већ највећа ковид амбуланта.

Нешто раније, и заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће он, као представник главног града, на седници Кризног штаба бити против увођења мера које би штетиле привреди.

ТопПрес/ Извор: Танјуг