foto ilustracija, profimedia, alamyfoto ilustracija, profimedia, alamy

Свештена лица која од верника буду изнуђивала награде за свештенорадње убудуће ће бити најстроже кажњавана. Уколико верницима траже награду за венчања, сахране, кршења или освештење водице, свештеници могу добити опомену, укор, премештај у другу парохију, али и да изгубе службу.

Народски речено, свештеници више не би смели да вам траже дотатни новац за сахране, кршења, венчања, освештавање водице… Уколико се утврди да су направили преступ, међу које спада и овај, могу бити свргнути, па чак и доживотно лишени свештеног чина, наведено је у нацрту предлога новог устава Српске православне цркве, пише „Курир“. О њему би требало да се расправља у мају на Светом архијерејском сабору.

– Црквеносудски органи надлежни су за преступе у које спадају преступи против православне вере, цркве или црквеног поретка, живот и владање који не доликују свештеничком чину и служби, невршење или немарно вршење свештеничке службе, односно неизвршавање одлука надлежних црквених органа, увреде или клевете које свештено лице нанесе другом лицу и изнуђивање награде за свештенорадње – наводи се у предлогу новог устава СПЦ.

Тешко је доказати шта је изнуђивање за свештене радњеВерски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да је врло тешко доказати шта је то изнуђивање за свештене радње.

– Ви можете да тужите попа, али тиме нисте ништа решили јер тај исти поп сутра треба да вам дође у кућу. Не верујем да ће он изгубити посао зато што је узео паре од сиротиње раје. Мислим да од тих казни неће бити ништа, али свакако они који изнуде новац треба да буду кажњени. Постоје свештеници који узимају више пара за неке обреде – прича Ђеновић и додаје:

– Проблем се може решити једино увођењем јединствене тарифе или одредити парохијал где је породица дужна да на годишњем нивоу плати Цркви одређену суму за којој ће јој бити обезбеђени и водица и сахрана и крштење.

Најоштрије казне и за критике црквеног поретка у јавности

Свештена лица биће најстроже кажњавана и уколико буду у јавности критиковали црквени поредак и одлуке надлежних црквених органа. За овај преступ такође су надлежни црквеносудски органи.

– Свештеник не може да без надлежног епископа изађе у јавност без благослова. Тако да ће они који нешто кажу против црквеног поретка и изађу у јавност изгубити посао – сматра Ђеновић.

ТопПрес/ Извор: Курир