Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да у овом периоду постоји више извора инфекција, због чега има и више заражених и упозорио да ћемо нови пик имати средином следеће недеље, па све до краја те недеље.

Он је додао да о борби за бољи живот треба размишљати и разговарати када будемо имали стабилну здравствену ситуацију.

„Очигледно да смо покушали са апеловањем на савест, ја сам и даље за то, да људи схвате да само озбиљним односом и тиме што мисле на своје здравље, мисле и на здравље других, да само тако можемо постићи успех“, рекао је епидемиолог за РТС.

Тиодоровић је указао да ћемо имати тежу ситуацију и увођење нових мера ако се овако настави, поготово у великим градовима где се млади људи понашају „тако како се понашају“.

Он је подсетио да је пре 10-ак дана рекао да ћемо ове недеље имати пик заразе и то се испоставило као тачно, бар за један део земље.

„Неки медији су објавили данас оно што сам тада рекао, закаснили су. Ситуација се мења из дана у дан, у неким срединама из сата у сат. Имамо нову ситуацију која је настала пре три-четири дана. Разумем, сви смо били млади, разумем да желе да буду слободни, уживају у лепом времену и вечери. Могу то чинити, али уз примену заштитних мера. Ако би се тако понашали, могли бисмо на леп начин и једно и друго да имамо испуњено“, нагласио је Тиодоровић.

Он је рекао да ситуација може постати опасна јер много људи не носи маске и напоменуо да ћемо због најновијих дешавања нови пик имати највероватније средином следеће недеље па све до краја недеље.

Тиодоровић је казао да је тешко направити оцену и процену ситуације, додајући да је најоптимистичнија процена да сви схвате и буду озбиљни, одговорни и солидарни како би дошло до пада броја оболелих и на крају, до спорадичних случајева.

„У овом периоду имамо више извора инфекција, више вирусоноша. Чим има више извора, имате и више заражавања. Код већег заражавања, избацивања вируса у простор око себе и на друге, могу се јавити теже клиничке слике, удахне се, прими се више вируса, него кад бисмо били на раздаљини“, напоменуо је Тиодоровић.

Он је навео да је преминула у Нишу и једна особа 40 година старости.

„Испада да имамо највише оболелих од 25-55 година, то је радно активно становништво, ту су у и студенти и средњошколци, млади људи за које се мислимо да имају бољи имунитет“, додао је епидемиолог.

Тиодоровић је напоменуо да ће стручни део кризног штаба наставити са апелима да се све мере поштују.

Коментаришући протесте и могућност заражавања током окупљања, епидемиолог је казао да ово није време за било које друге приступе, већ да сви морају бити јединствени.

„Свако право да се човек изјасни о нечему, да има свој став, политички приступ је неотуђиво право. Али, у ситуацији кад имате нешто што се ванредно догађа, говори о томе да морамо ипак размишљати на првом месту о здрављу, очувању здравља, живота, а тек кад имамо стабилну здравствену ситуацију, можемо се бавити дијалогом, борбом за бољи живот“, рекао је Тиодоровић.

„Апелујем на младе људе, политичаре, све грађане да је ово тренутак да морамо да покажемо да смо спремни да пребродимо, изађемо из овога, а онда да размишљамо како ћемо лакше и боље живети“, закључио је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг