Епидемиолог и члан Републичког кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да би вакцинација против грипа требало да почне 1. октобра како би се избегао судар са вирусом корона, што се, како је указао, десило у Италији у марту ове године.

Он је за ТВ Палма плус рекао да се припрема вакцинација против грипа најосетјивијег дела становништва, као што су хронични болесници, старији, особе код којих је пао имунитет, труднице, породиље, деца са обољењима која могу да изазову пад имунитета.

“То је велики посао који треба одрадити и ја сам за то да та вакцинација почне већ 1. октобра. Ту вакцинацију треба да урадимо да не би дошло до ‘миксања’ та два вируса, обичног грипа и короне, и да истовремено имамо и грип и корону. То би било страшно“, рекао је Тиодоровић.

Додао је да се управо то десило Италији у марту ове године када се под епидемију грипа “подвукла“ епидемија короне што је за последицу имало велики број смртних исхода.

Тиодоровић наглашава да таква ситуација морамо на све начине да се предупреди, односно да се превентивним мерама онемогући да дође до такве појаве.

„Да се разумемо, не постоји вакцина која сто посто штити, али код људи који имају нарушен имуни систем, с хроничним обољењима, та вакцина ће много значити за блажу клиничку слику. А код старих и болесних, та вакцина може значити превенцију од смрти“, казао је Тиодоровић.

Имамо два „Ватрена ока“, брзо до резултата тестова

Члан Кризног штаба и епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се пи-си-ар и серолошки „елиза“ тестови могу обавити у свим референтним лабораторијама, а да одлука о обављању тестова у приватним лабораторијама тек треба да се донесе.

Професор Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио да су све информације о пи-си-ар и серолошким тестовима биле објављене на време.

Навео је да су детаљи пи-си-ар тестирања јасни у целом свету, док, када је реч о позитивном „елиза“ тесту, не мора да значи да је тај тест потпуно сигуран.

„Углавном се ти тестови могу добити у свим лабораторијама. Што се тиче пи-си-ара, то се зна. Свуда где су клинички центри, где су велике лабораторије, затим ветеринарски институти који раде широм Србије. Изузетно добро то раде. Може се рећи да добар део наших болница, односно одговарајућих завода за јавно здравље поседује тестове“, казао је професор Тиодоровић.

Додао је да је донета одлука да се и у удаљенијим градовима, попут Зајечара и Врања, обезбеди обављање пи-си-ар тестова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС