Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да су стручњаци углавном сагласни да ће до Ускрса расти број оболелих, као и да 24-часовна изолација, ако се постојеће мере буду поштовале, неће бити потребна.

Тиодоровић, који је члан здравственог кризног штаба, истакао је да је врло важна истина да је Србија прва у Европи формирала такав облик организовања и сматра да је то био прави потез.

„Може се рећи да ово функционише на један сасвим примерен начин“, оценио је Тиодоровић за РТС.

Сматра да 24-часовна изолација, ако се постојеће мере буду поштовале, неће бити потребна.

„Зато смо прихватили да буде ограничење суботом, недељом како је спроведено, а ефекте ћемо видети за пет-шест дана“, наводи Тиодоровић.

Сигурно је да ће се разболети око 60, 70 одсто, питање је само у ком интервалу, каже Тиодоровић.

„Осамдесет одсто људи нема симптоме, или има веома благе. У томе је главни проблем. 20 одсто ће имати од средње до тешке клиничке слике“, додаје он.

Кад прође тих 60, 70 одсто, напомиње Тиодоровић, имаћемо колективни имунитет.

Ако план за сузбијање ширења пандемије успе, онда ће се до краја априла појавити тенденција благог пада, а у мају, рачунајући да буде топло, вирус ће почети да страда од ултраљубичастих зрака, јер не може да издржи температуру преко 23 степена.

„Он ће да угине, али то не значи да ће потпуно да нестане. Опрезност остаје“, упозорава Тиодоровић.

Напоменуо је да полемика са политичарима нема, јер се стручњаци договарају и доносе став који је стручно поткован и заснива се на аргументима.

Политичари, са премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем на челу, заузимају, како је додао, простор у оном делу који њима припада, простор државног система, али ниједна одлука није донета а да претходно нису консултовани стручњаци.

Наводи да су стручњаци предложили да се обезбеди социјална дистанца.

„Било је неопходно да се уведе полицијски час. Ту нема дилеме. Ово није питање демократије, ово је питање цивилизације. Треба бити свестан ситуације да штитите и своје здравље и здравље других“, поручује Тиодоровић.

У Србији је до јуче у 15 часова од коронавирус преминуло 58 особа, док је 2.200 заражено.

ТопПрес/ Извор: Танјуг