Епидемиолошка ситуација у целој Србији је несигурна, неповољна, компликована, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић и додаје да је у Тутину, Новом Пазару, Прешеву, Лајковацу, Мионицу чак „ванредна“ уколико се има у виду какав је обухват вакцинацијом и колико има новооболелих.

Он је за Euronews Srbija рекао да је тешка ситуација у болници у Новом Пазару, где се збрињавају ковид пацијенти.

„У Војводини је ситуација релативно под контролом. Београд има повећање броја заражених, што се могло и очекивати јер је у питању двомилионски град“, навео је Тиодоровић.

Процењује да ће и наредна недеља бити веома тешка, да ће расти број новозаражених. Очекује да ће се ситуација стабилизовати тек крајем септембра, али да ће то бити „стабилизација са бројем заражених на високом нивоу – око 1.500“.

„Надам се да ћемо крајем септембра имати стабилизацију на високом нивоу. То значи око 1.500 новозаражених на дневном нивоу. Пре тога, већ следеће недеље, имаћемо више од 3.000 инфицираних дневно“, проценио је Тиодоровић.

Он подсећа да смо прошле године у децембру имали 8.000 инфицираних дневно, али мисли да тај сценарио не може да се понови, „јер је сада 52 одсто одраслог становништва вакцинисано“.

Како каже, треба инсистирати на поштовању постојећих мера – маске у затвореном простору, дистанца, дезинфекција. За контролу тих мера задужене су све инспекције на локалном и републичком нивоу и комунална милиција.

За то не треба чекати седницу Кризног штаба. То су мере које никада нису биле повучене. Због непоштовања тих мера и слабе контроле ми имамо овакав талас, закључио је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет