Да ће бити треће дозе, то је сигурнио, али када ће се то догодити, зависи од резултата студија које се спроводе у свету, изјавио је епидемиолог и члан Крижног штаба проф.др Бранисалв Тиодоровић.

„Ми свакако пратимо како оне напредују, као и препоруке СЗО. С друге стране, све занима да ли ће се мешати вакцине. То такође у овом тренутку не можемо да тврдимо, јер не постоји званичан став о томе, али тако нешто је свакако могуће“, рекао је Тиодоровић за Блиц.

Како каже, сви причају о мешању вакцина, али нико није донео коначну одлуку о томе када ће бити треће дозе и да ли ће бити другачија вакцина од оне претходне две које су примили.

„Чињеница је да сви размишљају о томе да комбинују, јер имунолози кажу да су бољи одговори када се комбинују дозе, али то су све разматрања и ништа није званично. Студије се раде у свету, знам да се разматра комбинација Фајзер и Астра Зенеке. У Русији се такође разматрају комбинације, али опет то нико није званично објавио,“ рекао је Тиодоровић.

Он је додао да је могуће да це крајем године бити вакцинације трећом дозом за оне који су примили у јануару, мада, према његовој процени, трећа доза ће се ипак давати тек почетком наредне године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг