У петак, 13. маја, почињу пријемни испити за све ученике који планирају да упишу специјализована одељења у гимназијама и специјализованим школама.

„Пријемни испити ће се одвијати у два циклуса, наредна два викенда. Од 13. маја почињемо са школама ликовне области – цртање сликање и вајање заказани су за петак, суботу и недељу, такође и пријемни испити у филолошким одељењима и гимназији у суботу и недељу. Затим, за ученике са посебним способностима за биологију и хемију, аудио- визуелним и сценских уметностима пријемни почиње у суботу“, рекао је за Танјуг Милош Благојевић, помоћник министра за средње образовање.

Он је објаснио да ће другог викенда бити одржани сви остали пријемни и то се већ традиционално спроводи у два викенда.

„Завршавамо са пријављивањем документације за одељења са посебним способностима за спорт 21. и 23. маја, то је њихов пријемни јер немају класични пријемни, али овим доказују да су успешни спортисти и да треба да се нађу у овим одељењима“, рекао је Благојевић.

„Пријемни испит обично траје два сата. Потребно је да ученици најкасније дођу у школе сат времена раније, како би се евидентирали и припремили за израду теста, да заузму своје место и да на време почну са пријемним испитом. Њих после ових пријемних, чека и завршни испит, морају да заврше основну школу и то су тренуци када се сабирају и једни и други бодови и тада се уписују на жељена места“, рекао је Благојевић.

Он је навео да је скоро 6 900 пријављених на 5000 места, и да је највећи број ученика пријављен за одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, где на 1140 места има скоро 2100 пријављених.

„А ако гледамо и анализирамо однос између броја пријављених и места за која су конкурисали највећа потражња је за билигвална одељења у Десетој гимназији и Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Сад“, рекао је Благојевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг